02/07/16 10:09
(http://www.dnevnik.bg/)

Повечето престъпления срещу животни са били тежки издевателства


Над 80% от установените престъпления срещу животни през изминалата 2015 г. са свързани с прояви на жестокост, довели до смърт, тежко или трайно увреждане на животни. Въпреки че става дума за престъпления по Наказателния кодекс, свързани с насилие, разкриваемостта им е ниска – едва 15.79%.

Това са част от данните в отчета на МВР, предоставени в петък (5 февруари) от министъра на МВР Румяна Бъчварова в отговор на писмен въпрос на депутата от АБВ Светослав Белемезов за работата на новосъздадената зоополиция. Около 60 полицаи, които са на щат в областните дирекции на МВР бяха ангажирани в борбата с ескалиращия проблем през лятото на 2015 г.

Анализът на МВР показва, че тези деянията са извършени основно по начини и със средства, които са опасни за живота на хора и животни – чрез широко достъпни отровни вещества и огнестрелно оръжие, основно ловно. Това са и част от причините за трудности при установяването на извършителите.Най-много престъпления от този вид са регистрирани отново в Бургас – 20 и Пловдив – 19. По 16 такива има във Варна и София.

Общо 226 са престъпленията срещу животни, които са били регистрирали от зоополицаите в различните областни дирекции към МВР през изминалата 2015 г. Разкриваемостта на тези престъпления е 17% или с други думи – служителите на реда са разкрили 38 от тях. Най-много престъпления е имало в Бургас - 21 и в Пловдив - 20.

Не се предвижда допълнителен ресурс за обезпечаване работата на зоополицията в България, пише в отговора си министър Румяна Бъчварова. Обяснението й е, че зоополицаите по места, които работят по разкриването на престъпления срещу животни са на щат в съответната областна дирекция, а в процеса на работата им не са предвидени специфични действия, които да изискват допълнителен финансов ресурс.

13 престъпления са били свързани с безотговорни собственици, чиито животни без надзор са причинили средна или тежка телесна повреда на човек (по чл. 325 в от НК). Разкрити са 3 такива или е налице 23.08% разкриваемост. Регистрирани са 2 престъпления в Стара Загора и по 1 в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пазарджик, Разград, Сливен, София и Хасково.

Общо 4 престъпления са свързани с организиране или участие в провеждането на боеве с животни, отглеждане, трениране или предоставяне на животни за боеве (по чл. 325 а от НК), 2 от тях са разкрити. По едно такова престъпление е регистрирано в Благоевград, Монтана, Пазарджик и Пловдив.

Като положителен елемент от криминализирането на тези деяния е отчетено, че не са налице случаи на рецидив за лица, които са били осъдени за насилие над животни.

Тези престъпления имат малък относителен дял от всички извършени престъпления - през 2011 г.- 0.07%, през 2014 г. - 0.18% и през 2015 г. - 0.23%, отбелязва в отговора си министър Бъчварова.

По противодействие, превенция и разследване на тези престъпленията МВР отчита добро взаимодействие и своевременна координация между Министерство на вътрешните работи и Министерството на земеделието и храните, въпреки липсата на правна регламентация към настоящия момент.

Директорите на областните дирекции с район на действие, попадащ в този на окръжни съдилища Бургас, Велико Търново, Габрово, Перник, Разград, Русе, Търговище и Шумен са задължени от Главна дирекция на национална полиция да инициират срещи с представители на Българската агенция по безопасност на храните по места, на които да бъдат обсъдени възможностите за вписване на ветеринарни лекари като вещи лица.

За да се създаде необходимата координация на служителите, за тези престъпления срещу животни, всички директори са задължени да проведат съвместни обучения между разследващите и полицейските органи, както и с прокуратурата и регионалните отдели на БАБХ. Това трябва да се случи до приемането на нова Наредба за реда и начините на взаимодействие между органите на БАБХ и МВР.

В края на 2015 г. МВР е призовало и Министерство на земеделието и храните за сформиране на междуведомствена работна група, която да изготви проект на тази наредба.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване