02/07/16 09:31
(http://www.dnevnik.bg/)

Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег (видео)


Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег, която според твърденията на страната е извела спътник в орбита.

Изстрелването е в нарушение на санкциите на ООН, забраняващи на Пхенян да използва технологии за балистични ракети, предадоха световните агенции. Ако е успешна, стъпката ще засили опасенията, че Северна Корея разполага с ракета, способна да достигне западния бряг на Северна Америка и може да монтира на нея ядрена бойна глава. Държавната телевизия на Северна Корея излъчи кадри, показващи как лидерът Ким Чен Ун наблюдава изстрелването.

Тя твърди, че "напълно успешно" е изведен спътник, кръстен на покойния лидер Ким Чен Ир, посочва Ройтерс.


Ракетата е засечена в 1.29 ч по Гринуич и траекторията й е била над Жълто море, се казва в изявлението на Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ, цитирано от БТА. Японската радио-телевизионна корпорация съобщи, че ракетата е преминала покрай южната островна група Окинава.

От изстреляната от Северна Корея ракета са се отделили четири части, които са паднали в морето, сочат предварителните данни на японското правителство, съобщава ТАСС. Токио отбелязва, че мястото на падане на елементите в Тихия океан не съвпада с предварително зададените от Пхенян координати на международните организации. Говорител на министерството на отбраната в Сеул е заявил, че Южна Корея смята днешното изстрелване за неуспешно.

Световните сили веднага реагираха на изстрелването. САЩ заявиха, че ще предприемат всички необходими мерки, за да защитят себе си и съюзниците си и призоваха международната общност да покаже на Пхенян, че "трябва да има сериозни последствия за безразсъдните му действия". "Севернокорейските програми за ракети и ядрени оръжия представляват заплаха за нашите интереси - включително за сигурността на някои от най-близките ни съюзници", заяви съветникът на президента Обама по въпросите на националната сигурност Сюзан Райс. Те посочи, че пускът с използване на технология за балистични ракети е поредно дестабилизиращо и провокационно действие на Пхенян, което нарушава резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Руското външно министерство заяви, че Пхенян за пореден път демонстрира предизвикателно пренебрежение към нормите на международното право. "Очевидно е, че подобни действия водят до сериозно изостряне на обстановката на Корейския полуостров и в Североизточна Азия като цяло (...) нанасят сериозна вреда на сигурността на държавите от региона, на първо място на самата КНДР", се отбелязва в изявлението, цитирано от БТА.

Китайската информационна агенция коментира, че на полуострова нямат място ядрените оръжия и че той не може да изпада в състояние на война.

Японският премиер Шиндзо Абе е свикал извънредно заседание на Съвета за национална сигурнос. Това е сторила и президентът на Южна Корея Пак Гън-хе. Тя определи изстрелването на ракетата като "непростим провокационен акт" и призова Съвета за сигурност на ООН бързо да приеме сериозни санкции, съобщи Ройтерс. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване