02/07/16 22:18
(http://www.dnevnik.bg/)

Тодор Танев намекна за намеса на депутати на Кунева в обществени поръчки в образованието


Бившият министър на образованието Тодор Танев намекна за намеса на депутати от партията на наследника си Меглена Кунева в обществените поръчки на ведомството. В интервю за "Просто Диков" по BiT посочи Димитър Танев и Бойка Маринска като чести посетители в сградата на министерството, но не за срещи с него, а за да се намесват в работата му чрез други служители.

За пример посочи обществените поръчки, от които той не бил доволен и дори имало случаи, в които ги бил връщал за нова подготовка. По думите му това е било част от кампания на "Движение България на гражданите" за дисредитирането му още от третия ден от заемането на поста.

"Дори издадох жалка заповед всички възможни срещи в министерството да бъдат съобщавани на парламентарната секретарка. Не мога да забранявам - толкова ненормален не съм", каза Танев и добави, че по принцип не било забранено депутати и служители на администрацията да се срещат. "Казвам, че имаше влизания от тази партия на хора - кой по-често, кой рядко... Димитър Танев - по-завоалирано, и Бойка Маринска - по-често", добави той.

Според него няма нищо нередно депутати да ходят по министерства, но ми се наложило няколко обществени поръчки поръчки да спре. Такъв бил случая с поръчка, с която трябвало да се избере фирма за наемане на хора срещу 4 млн. лева. "Не ми стоеше чисто. Не е много лесно да си честен", каза той и по-късно уточни, че най-вероятно по този начин се е търсел вариант за партийни назначения в министерството. "Аз съм и ще бъда против политизацията, в смисъл партизация".

"Движение България на гражданите" нямаха министерство", каза той и добави, че от партията на Кунева нямало да ги удовлетвори да получат ресори земеделие, спорта и младежта. "Те се вълнуваха от това министерство. Все пат Даниел Вълчев е единственият министър с пълен мандат", посочи Тодор Танев и уточни, че в работата на министерството още се виждали остатъци от онова време.

Попитан дали интересът на формацията не е заради предстоящото усвояване на 1.3 млрд. лева по оперативната програма за образование и науки, Танев посочи, че това ще го покаже бъдещето. "Това, че казвам, че са искали това министерство, е ясно на всички. На третия ден след влизането в министерството - в неделя, са имали събрание, на което е казано дискредитиране на Танев", разказа той.

Танев разказа и случай от първите дни на управлението му, когато му била дадена папка с документи за подпис на извънсъдебно споразумение "с някакви хора по ученически отдих и спорт - старите лагери". Министерството се съдили с фирма 7 години за сграда, която в момента била частна и не можела да се използва за учебни цели и фирмата трябвало да я плати. "Това е някакъв хотел и сигурно на добро място", предположи Танев и добави, че мушнал папката долу на земята.

Накрая се оказало, че преди 20-30 дена Върховният административен съд е решил в полза на министерството по пазарни цени. "Този имот струва 22 млн. лева, а искаха аз да подпиша за 100 хил. лева", добави той.

"Аз не съм Джовани Фалконе", каза той, имайки предвид италианския прокурор, известен борец срещу мафията в Сицилия.

Той предупреди, че следващият скандал в образованието отново ще бъде заради Фонд "Научни изследвания", където предстояла нова сесия. По думите му екипът му изготвил нови правила за работа, съобразени с европейските изисквания, но Министерството на финансите възразило те да влязат в сила преди да бъде приет Закон за насърчаване на научните изследвания, което щяло да е напролет.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване