02/09/16 23:00
(http://www.dnevnik.bg/)

Борисов потвърди избора на Орешарски и Първанов: Ирина Бокова е номинацията за ООН


Бойко Борисов избърза с българската номинация за генерален секретар на ООН и потвърди решението на кабинета "Орешарски" за номинация на Ирина Бокова. Това става ясно от съобщение на Министерството на външните работи (МВнР), публикувано на интернет страницата му късно във вторник вечер. 

Само преди няколко дни в Лондон в отговор на въпрос премиерът каза, че България ще посочи своя кандидат до края на март, защото се водят разговори с много дипломати от различни държави и иска да е сигурен, че той ще има подкрепата на всички страни. 

В същото време натискът за номиниране на Ирина Бокова в България се засилваше - видимо от публичните изяви на партията на Георги Първанов АБВ, които заплашиха че ще напуснат коалицията и от агресивната медийна кампания на самата Бокова. 

Потвърждение на решението на кабинета "Орешарски"

От лаконичното съобщение на външно министерство става ясно, че на практика те потвърждават решението на кабинета "Орешарски", който на последното заседание от своя мандат в средата на юни 2014г. издигна Бокова за състезанието. То обаче беше формално, докато България не изпрати официална номинация до ООН.  

МВнР казва, че днес Митов е подписал писмо, с което потвърждава това решение и още, че "с биографията си и натрупания опит г-жа Бокова може да бъде една от значимите кандидатури в предстоящата кампания за Генерален секретар на ООН." 

Бокова е генерален секретар на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) от 2009г. и беше преизбрана през 2013г., а мандатът й изтича през следващата година.  

Номинация под натиск от Първанов 

За официалното номиниране на Бокова стана ясно от изказване на лидера на АБВ Георги Първанов в тв интервю по БНТ тази вечер, за което пресцентърът на партията разпространи изказването му, че е изразил "удовлетворение от факта, че Ирина Бокова ще бъде кандидатурата за генерален секретар на ООН. "Не заради нашата позиция. Бяхме малко остри, но аргументирани, защото твърдим, че това е най-добрата кандидатура"...Той изрази надежда, че на заседанието на Министерския съвет утре, освен решение, ще бъде приет и план за подкрепа на кандидатурата на Бокова." 
  Борисов все още не е коментирал официално номинацията, но изглежда отстъпва под натиска на Първанов и заплахите на АБВ за напускане на коалицията и прави избор, заради вътрешнополитически проблеми. Досега той избягваше коментарите по темата за ООН с лаконични отговори и че има време за номинация. 

Вчера от пресцентъра на правителството разпространиха и странно съобщение за телефонен разговор на премиера с еврокомисаря Кристалина Георгиева, че тя му е казала, че е посветена на настоящите си ангажименти. То беше разчетено като сигнал, че Борисов няма да издигне нейната кандидатура, за която се смята че има по-високи шансове. Самата Георгиева досега не е коментирала официално би ли се включила в битката за високия пост в ООН, но името й неофициално се спряга от няколко месеца и кандидатурата й е била обсъждана с чужди дипломати. 

Няма и официален коментар на външния министър за решението и кандидатурата на Бокова. 

Правителството би трябвало да одобри и план за подкрепа, по който да се работи за номинацията на Бокова. В дневния ред на утрешното му заседание няма такава точка, но тя може да бъде включена допълнително. 

Повече за избора на генерален секретар на ООН - четете тук. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване