02/09/16 22:08
(http://www.klassa.bg/)

Василев и хората му си раздали 4 млн. лева от КТБ за консултации

 

Източил парите под формата на договори за управление, Командира и жена му със 730 бона „златна“ пенсия

4 милиона лева си раздали под формата на консултантски договори мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев и бившите вече изпълнителни директори на фалираната банка.

Това става ясно от поредната доза списъци по Закона за кредитните институции, предоставени от синдиците на трезора и публикувани от Фонда за гарантиране на влоговете. Новият транш документи съдържа информация за публичните личности или техни близки роднини, които са имали влогове, кредити или са получавали пари под формата на хонорари от фалираната банка, както и партиите с влогове и кредити от КТБ.

От справките лъсва, че милиони левове от фалираната КТБ са били раздадени под формата на консултантски договори, наеми и дори дарения от мажоритарния собственик на трезора Цветан Василев и най-близкото му обкръжение. Част от огромните суми пък са потъвали директно в джобовете на банкера беглец и управленския екип на банката, довел я до финансов крах през 2014 г. Така например - според документите,

сред най-добре платените „съветници“ на фалираната банка

са били нейните управители и самият Цветан Василев. За последните 5 години от съществуването на КТБ шефското звено на трезора е получило над 4 млн. лв по договори за управление. От тази сума банкерът беглец е прибрал директно в джоба си 669 604 лв. Със 100 бона отгоре пък е взел изпълнителният директор Орлин Русев, който беше и единственият от обвиняемите по аферата „КТБ“, изкарал няколко дни зад решетките. Останалите трима от борда на директорите – Георги Христов, Илиан Зафиров и Александър Панталеев, също са си докарали между 670 и 780 бона допълнителни пари за 5 години.

Имената на Василев и хората му очаквано се появяват и в друг от списъците на синдиците – този на ВИП депозантите и кредитополучатели на банката. От документа се вижда, че Василев е притежавал няколко влога с общ размер от над 10,7 млн. лв. Не е ясно обаче дали пишман финансистът е успял да изтегли парите си преди банката да бъде поставена под спецнадзора на БНБ. Причината за това е, че публикуваната справка обхваща периода за 5 години преди краха на КТБ и посочените в нея суми представляват максималния размер, до който са достигали депозитите на проверените лица. В документа е посочено още, че Василев е имал и кредит с общ размер над 10 млн. лв., който обаче вече е погасен.

 

Още миналата година стана ясно, че наред с раздаването на необезпечени кредити на фирми, свързани с Василев, консултантските договори са друго перо, чрез което банката е била източена през годините. Сред хората, които са получавали пари по този начин, е и

 

една от дъщерите на Иван и Елена Костова – Мина.

Тя е взела общо 270 000 лева под формата на хонорари по консултантски договор. Тези пари обаче не излизат в публикуваните от синдиците списъци, тъй като са излезли не пряко от КТБ, а през свързаното с Василев „Афлик“.

За сметка на това данните от синдиците хвърлят допълнителна светлина и върху необяснимо голямото имане на драгалевския „гуру“ и авер на Цветан Василев – Иван Костов, и фамилията му. След като в поредица телевизионни интервюта Командира се ожали, че жена му държала в КТБ само пенсията си, от данните става ясно, че

т.нар. пари за старост на Елена Костова са били в размер на над половин милион.

 

 

За да сме по-точни, синдиците са дали 5 суми в евро и левове, възлизащи на общо 567 635 лева. Отделно, както лъсна още преди няколко месеца, самият Иван Костов е държал на преференциален влог 155 849 лева, които е успял да прибере противозаконно, превръщайки депозита в обикновен след поставянето на трезора под спецнадзор. Двете им дъщери Мина и Яна пък са държали съответно 213 202 лева и 115 343 лева. Влог приживе е имал и покойният вече баща на Иван Костов - Йордан Генков, който е държал 212 814 лева също при условия на необичайна за пазара доходност заради свръхвисоки лихви, договорени между Командира и забегналия в чужбина мажоритарен собственик на трезора Цветан Василев.

В списъците с публичните личности, получавали кредити от КТБ или държали на влог в банката пари, фигурират общо 18 бивши и настоящи министри, 32 депутати и 270 магистрати. В редиците на последните влизат както висши съдии и прокурори, така и техни колеги и следователи от най-затънтени краища на страната.

 

Синдиците уличиха Радан в лъжа

Списъците на синдиците за пореден път уличиха марионетката на Костов начело на ДСБ – Радан Кънев, в лъжа. След като при предното публикуване на данни – това за баровските влогове, стана ясно, че формацията е имала 1 064 964 лева в депозитна сметка с преференциални лихви, Кънев се пробва да изкара, че има грешка, твърдейки, че партията е държала само 48 бона.

В новия транш списъци обаче лъсва друга сума – отново пъти по-голяма от посочената от него. Според синдиците, ДСБ е имала през годините 267 000 лева на влог. Разликата може да се дължи на факта, че първата сума от над милион е за преференциални депозити, а втората е в списък с обикновените влогове на партиите. Потърсени за коментар дали става въпрос за различни депозити, от Фонда посочиха, че е нужна допълнителна справка и обещаха отговорът да бъде даден днес. Независимо какъв е той обаче, и двете суми драстично се различават от посоченото от Кънев.

 

 

Скакауеца изгорял със 700 бона,

земеделците – с близо милион

Партия „Глас народен“ на Скакауеца Светльо Витков е изгоряла с поне 700 000 лева, които кътала на влог в КТБ. Това излиза от публикуваните списъци. Парите остават загробени, тъй като Фондът за гарантиране на влоговете компенсира средства само до 100 000 евро или 196 000 лева.

Така, при положение, че „Глас народен“ е държал 884 376 лева на влог, близо 690 000 лева са останали да чакат разплащането на фалираната банка с кредиторите. С още по-крупни суми остават ужилени НДСВ и „Земеделски народен съюз“, всяка от които е държала на влог над 1,3 млн. лв. В същото време жълтата партия е била коректна, като си е погасила два кредита към КТБ – единият за близо 100 000 лв., другият за над 75 000 лв. С точно 1 млн. лв. е изгорял от фалирания трезор пък Обединен блок на труда „Български лейбъристи“, показва още списъкът на синдиците. С малко над тази сума се е разделил Областният съвет на БСП във Варна, който също е направил грешката да държи на влог пари в КТБ. СДС пък е имала над 85 000 лв., а съвсем дребни суми са имали „Демократическа партия в България“ – 4 045 лв. и „Движение за национално възраждане Оборище“- 50 лв.

 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване