02/09/16 22:10
(http://www.klassa.bg/)

Местан пристана на „Хидра“

 

Партията му протурска, името й също. Изкара се бедняк, присламчи се към олигарсите

Отцепникът от ДПС Лютви Местан свали маската, като пристана на олигархичния кръг „Хидра“ и атакува институцията Народно събрание, както и премиера.

От сутрешния блок на Нова телевизия Местан обяви новия си протурски проект ДОСТ – Демократи за отговорност, свобода и толерантност. В превод от турски език думата означава „приятел“. Абревиатурата поразително напомня на името на бутиковата партия на Иван Костов-Командира Демократи за силна България. Другият отцепник и дясна ръка на Местан – депутатът Хюсеин Хафъзов, пък обяви, че проектът ДОСТ ще стартира до седмица.

 

Редичка

 

Така Местан се нареди до видните олигарси от кръга „Хидра“ като банкера беглец Цветан Василев, ортака му Гриша Ганчев - подсъдим по захарната афера в спецсъда и обвинен за укриване на данъци, Иво Прокопиев, Огнян Донев, Сашо Дончев, шоумена Слави Трифонов, председателя на ВКС Лозан Панов, Иван Костов и протежето му Радан Кънев. Тази олигархична група неотдавна беше разкрита от медиите, че замисля да организира пуч срещу премиера Бойко Борисов. Местан, който се опитва да се прикачи към този кръг, продукт на генното инженерство на Василев и Иван Костов, направи нескопосан опит да атакува премиера по линия на олигарсите.

 

Беднякът милионер

 

В интервюто си Лютви Местан използва и прочутата реплика на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за порциите, като се опита да се изкара бедняк. Той обяви, че не е получавал от порциите, далеч е от бизнеси и живее на квартира. Отцепникът обаче гузно замълча като риба на сухо за луксозния си начин на живот, за скъпите си костюми, бижута, аксесоари и за двудневната сватба на дъщеря си Елиз Атасой. Присъствали на кичозното събитие изчислиха, че за него са хвърлени над 2 млн. лв., които не е ясно откъде ги е намерил гордият баща, за да зарадва щерката и зетя. На разточителната сватба, на която биха завидели и сценаристите на турските сериали, присъстваха стотици гости, а тя бе повторена и в Турция, като са хвърляни буквално десетки хиляди левове. Само бегъл щрих от тази помпозна церемония се яви в сватбен клип, в който младоженците пеят специална песен и който качиха след това в профилите си във Фейсбук. От имотната декларация на Местан до Сметната палата за периода юни-декември 2015 г. пък става ясно, че той има влог на свое име само за скромните 47 108 лв. Въпросът, който остава без отговор, е как така живее като милионер, а на документи е бедняк. Заплатата, която получава като депутат до декември миналата година, възлиза на над 3000 лева, 420 лв. отгоре за участие в комисия и 980 лева за председател на парламентарна група.

 

Олигарси

 

Мераците на Местан за властта проличаха и от думите му за олигарсите. Той се опита директно да атакува институцията НС, като заяви, че председателката му Цецка Цачева не пуснала негов въпрос до премиера кои точно са олигарсите у нас. Мотивът бил, че министрите, както и министър-председателят отговарят на въпроси на народни представители, свързани само с политиките на правителството. Отцепникът се хвана като удавник за сламка за думите на Бойко Борисов, изречени на военното летище в Граф Игнатиево преди около месец, че има олигарси. Той обаче не посочи нито един, явно опитвайки се да бъде припознат от „Хидра“.

 

ДОСТатъчно

 

Колкото и да афишира новата партия като българска, либерална и ориентирана към НАТО структура, лъжите на Местан лъснаха тези дни с пълна сила. Първи за намеренията му за създаване на ДОСТ обявиха не нашите родни медии, а тези в Турция. „Предателят готви откровено ислямистки и антидържавен политически проект, с който имперските амбиции на Турция за възстановяване на границите на Османската империя биха имали своето официално политическо представителство в България“, коментира вчера агенция Блиц. Колкото и да отрича ролята на турските разузнавателни служби в бъдещата му партия, Местан изглежда два пъти по-нелеп, пишат още от агенцията.

Отцепникът, който беше разобличен от Комисията по досиетата като агент Павел, се опитва в момента да върти ченгеджийски номера. Както писаха наблюдатели в социалните мрежи, агенти като него нямат място в политиката и българския парламент, а партията му ДОСТ може да се преведе и като ДОСТатъчно.

 

Скритото досие на агент Павел

 

Лютви Местан, който твърди, че ако се намери и един ред, написан от него за български гражданин, ще напусне политическата сцена, всъщност е сигурен, че това няма как да се случи. Просто защото е станал абсолютен прецедент в тази сфера – от архивите е изчезнало агентурното му досие, а е останало само картончето за Павел. Според изследователи неговото досие не е унищожавано или заличавано, а го няма в архивите, просто липсва. Според изнесената информация от Комисията по досиетата Местан е сътрудничил като агент на Трето управление на Държавна сигурност от 1979 г. под псевдонима Павел. Вербуван е на 12 март 1979 г. от офицера от ВКР Иван Иванов, който и го е ръководил. В доклад на МВР от 2007 г. е записано, че агентът е предаден на Първо главно управление на ДС (външното разузнаване) през 1981 г., но Националната разузнавателна служба (НРС) с писмо от август 2007 г. е констатирала, че за посоченото лице „няма информация в справочния апарат и не се съхраняват документи в архивните фондове“. Така досието на Местан просто се изпарява.

 

Негови емисари натискат хората в Родопите

 

Турски емисари шетат и мачкат хората из територията на Южна България, обяви преди дни по Нова телевизия лидерът на АБВ Георги Първанов, като уточни, че натискът се усилил през последните дни заради очакваното учредяване на партията на Лютви Местан. Целта им била да обърнат към "правата вяра" хората, включително и със заплахи, свързани с роднините им в Турция. "Представителите на турската държава шестват из южните краища на България и мачкат наши сънародници - български турци, ако щете и активисти на ДПС", каза Първанов. След това президентът поясни, че той е на страната на българските интереси и те съвпадат с позицията, която бе изразена преди време от Ахмед Доган. Абсолютно същата позиция обяви и Румен Петков, който също алармира за плъзналите емисари из Родопите, които заплашват хората с една цел - да ги принудят да сътрудничат на Местан.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване