02/09/16 21:46
(http://www.klassa.bg/)

Проф. д-р Андрей Захариев: Обществен борд да контролира Стопанската академия в Свищов

 Върху 10 опорни пункта се основава програмата ми за

развитие на Стопанската академия в мандат 2016-2020 г.

 

- Професор Захариев, кандидатирате се за ректор на Стопанската академия “Димитър А. Ценов” в Свищов. Каква е философията на вашата мандатна програма?

- Имам практични, революционни идеи, които ще ни изведат на коренно ново равнище. Лансирам мандатна програма под мотото “За академично възраждане и нова перспектива”. Виждам Свищов като територия за академичен рестарт на нова основа, с нова енергия и нови проекти. Оценявам силата на традициите на този втори като дарителска инициатива (1912 г.) и трети като създаване (1936 г.) академичен център на България като благодатна основа за бързи и ефективни действия. Но няма да се връщаме към миналото.

Запазваме

ценното,

разграничаваме

се от порочното и

вървим напред! Можем да градим, а не да се връщаме назад във времето, имаме идеи за бъдещето и можем да ги постигнем. Имаме ресурса, имаме своите 10 хиляди обучавани днес студенти и докторанти, имаме своите над 600 професори, доценти, асистенти и служители, имаме своята армия от над 140 хиляди дипломанти. За 80 г. сме доказали качество и стандарти на ковачница за кадри по икономика и управление.

- Какви конкретни идеи ще предложите на Общото събрание на висшето училище?

- Върху 10 опорни пункта се основава програмата ми за развитие на Стопанската академия в мандат 2016-2020 г. Чрез тях предлагам на академичната ни общност да работим за елитни научни школи и академична колегия от професионалисти, радетели за спокойната среда за творчество, за сигурни работни места. Трябват респектиращи научни форуми, научна периодика и опции за мобилност. Аз съм за патриотична, нова национална политика за висше образование в родината за българите, живеещи извън границите на България. Насоката е междууниверситетски дипломи и съвместни образователни продукти като мост между Запада и Изтока, между България от Европейския съюз и останалия свят. Разширяваща се национална и международна мрежа от партньори на Стопанска академия.

Нуждаем се от балансирано развити форми на редовно, задочно и дистанционно обучение, осигуряващи годишни приеми, които да изпълват Свищов с младост и перспектива. Ние имаме уникална база - академични корпуси, аудитории, лаборатории, зали, кабинети, библиотеки, информационна мрежа, студентски град, спортен комплекс, културен дом, и трябва да я съхраним и развиваме.

Друга цел е бюджетна стабилност и мащабно проектно финансиране, както и стриктно спазвани авторски и сродни права, стандарти за качество и етика.

Аз съм за активна

социална

политика и диалог

със синдикалните

структури,

за устойчиво нарастващи оценки при акредитация и рейтинг.

- Имиджът на академията сериозно пострада от постоянните скандали при предишния ректор Величко Адамов, как ще върнете доверието и авторитета?

- Точно сега е времето за широко отваряне завесата на академичната обител, което да осигури силен обществен и медиен контрол, при перманентен диалог с общинския съвет и кмета на Свищов, с изпълнителната и законодателната власт, с европейските структури. Предлагам създаване на обществен борд от личности на бизнеса, просветата, културата, политиката и дипломацията.

Нуждаем се

категорично от

ефективно и

прозрачно

работещи

настоятелство, ректорски съвет, академически съвет, административно-стопански съвет, факултетски съвети, учебно-методични и катедрени съвети. Не на последно място е и активният диалог и партньорство със Студентския съвет и националните студентски организации. Считам, че чрез диалог и разумен избор можем да направим академизма нерушима реалност.

- Вие сте сред авторите на националната регулаторна рамка за дистанционна форма на обучение. Какво трябва да се промени в системата на висшето образование в България, започвайки от СА “Д. А. Ценов”?

- Обучението в глобална мрежа е опция за експанзия без граници. То е кариерен шанс за всеки преподавател, докторант, студент и служител. Перспектива, имаща заряд за експанзия - модел на най-добрите по света, с он-лайн развити образователни продукти, глобален тренд без алтернатива! В далечната 1999 г. екип от млади преподаватели, по пилотен проект, развихме форма на обучение, която днес е конкурентното лице на целия академичен свят. Малцина в Югоизточна Европа са с опита на 25 хиляди студенти в дистанционна форма. Оценявам доверието на обучаваните, техните родители и близки като фактор за растеж, но и очакване за действие. Нашият отговор е “зелена светлина” за политика на грижа за всеки студент, с индивидуален подход за култивиране на личностни качества и пътища за кариера в България и по света. Нека добавим днес нови щрихи към лицето, душата, сърцето и ръцете на свищовския дипломант - от “аз знам”, към “аз мога”: мога да изследвам, да аргументирам, да моделирам, да комуникирам, да презентирам, да публикувам в уебсреда, да правя бизнес у нас и по света. Промяната - чрез знания към компетентност за успешна кариера.

- Означава ли това и нови насоки и принципи за изграждане на учебните планове?

- Категорично, бизнесът приветства реформа, която осигурява преминаване от класическо университетско образование към курсовоориентирано, което дефинирам като първа насока за бързи промени. Факт е, че консорциуми от известни университети предлагат динамични онлайн курсове с високо качество и силна динамика (променят се според търсенето на всеки 6 месеца). Има и голяма изборност в учебната програма, обичайно след първите фундаментални години в обучението. Така

тежестта е върху

съдържанието на

отделния

академичен курс,

а не на учебния

план

Добавената стойност създават преподавателите. Авторският учебен курс формира пазарно търсене и известност за всеки учен, като гарантира свобода и творческа независимост. Считам, че всеки преподавател е ценен като личност, като професионални умения, като научно признание. Втората насока за развитие е интердисциплинарност. Институтите на БАН са чудесен партньор за създаване на нова, национална академична добавена стойност. Самите ние имаме традиции чрез съвместни образователни продукти между СА “Д. А. Ценов” и Института по математика и информатика при БАН, чието възстановяване е сред първите ми задачи. Третата насока за развитие е интернационализацията, която формира и нашия образователен експортен потенциал. Способът е междуинституционални споразумения и “двойни” дипломи. Нека експанзираме на изток, защото ние сме част от ЕС, а в континента Азия живеят близо милиард младежи с потребност от висше образование.

Четвъртата насока

за развитие е

връзката с

бизнеса и

институциите -

потребители на

кадри

Не толерирам преподавателя по икономика като обвит с целофан и покрит с тебешир.

Да ръководиш институция, която формира кадри по икономика и финанси, изисква да си с реален бизнес опит, да те познават във финансовата сфера, в общините и в държавните ведомства. Разполагам с експертиза, реализирани проекти и мрежа от партньори, с потенциал за ускорено академично възраждане и експанзия. А на бизнеса трябват както кадри, така и идеи, консултиране. Подготвяме икономисти, готови да работят още от студентската скамейка. Подготвяме кадри, управляващи живота си. Подготвяме щастливи и успяващи абсолвенти. И нещо повече, уникалната ни база ще позволи да обособим и първия за България студентски бизнес инкубатор, където в реална среда всеки бакалавър и магистър с идеи за бизнес ще получи свой офис за развитие на предприемачески потенциал и кариера.

 

CV

 

- Проф. д-р Андрей Захариев е ръководител на катедра “Финанси и кредит” при СА “Д. А. Ценов”. С богат административен опит в практически всички управленски органи и звена на висшето училище: координатор и директор на център за дистанционно обучение (1999-2007), зам.-ректор (2007-2010), зам.-председател на Общото събрание на СА “Д. А. Ценов” (2011-2015 г.), декан на факултет “Финанси” (2015), ръководител магистърска програма на български и английски език по финансов мениджмънт.

- С докторска дисертация от 1998 г., доцент от 2001 г. и професор от 2012 г. С активна обществена изява като общински съветник и председател на Общински съвет - Свищов (2003-2007). Основател и първи председател на Управителния съвет на асоциацията на председателите на общински съвети в България (2004-2008). Работил като консултант на местни и регионални власти по програми на американската, швейцарската и датската агенция за развитие.

- Владее английски и руски език. Последователно главен редактор на научните списания “Алманах научни изследвания на докторанти”, “Диалог” и “Народностопански архив”. Женен, баща на трима синове.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване