02/09/16 15:57
(http://www.dnevnik.bg/)

Реформаторите във властта: Ако не се приеме пак антикорупционният закон, трябва да се отива на предсрочен вот


Ако отново не се приеме антикорупционният закон, трябва да се отива на предсрочни избори. Това коментира съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски ("Движение България на гражданите").

Законът за антикорупцията е внесен днес в Изпълнителния съвет на Реформаторския блок и предстои да се обсъди, готов е, каза още той. По думите му това е "червената линия", която показва дали ще останат в управлението или не.

Меглена Кунева ще се справи безупречно, няма да намалим натиска по антикорупционното законодателство, независимо че тя вече е и министър на образованието, подчерта Зеленогорски, цитиран от пресцентъра на Блока. Той изрази надежда от АБВ да направят това, което хората очакват – обществото казва, че корупцията е най-големият проблем и ако АБВ не искат борба с корупцията, да го обяснят на избирателите си.

В последните дни от АБВ и от партията на Меглена Кунева влязоха във взаимни обвинения за укриване на доходи. Първо Даниел Вълчев от "Движение България на гражданите" видя връзка между отказа на АБВ да подкрепи Кунева за просветен министър и острата им реакция срещу внесения от нея антикорупционен законопроект и обяви, че 17 души от ръководството на АБВ са подали пред Сметната палата неверни декларации за доходи и имущество. "Реформаторският блок са укрили близо 100 000 лева и това е прокурорски въпрос", заяви заместник-председателят на АБВ Румен Петков. Според него Реформаторите не са представили информация за имената на девет дарители, вида, размера и стойността на дарените от тях средства.

Димитър Танев от "Движение България на гражданите" отхвърли днес твърденията на Румен Петков за отчетите на РБ за местните избори, като посочи, че темата е обект на груба политическа спекулация. Сумите, посочени от него са различни и фигурират в годишните отчети и на ДСБ като партията, отговаряла за счетоводството на РБ по време на местните избори. Това са средства от дарители с ясен произход, с превод към сметката на коалицията, както се изисква по закон и твърденията на Петков са спекулативни, категоричен бе Димитър Танев. Става дума за видима сума в сметка под кнотрола на Сметната палата, която при отчитането и описването от счетоводителите е сгрешена технически, каза Танев.

Зеленогорски съобщи още, че на утрешното заседание на Съвета за развитие от Блока ще предложат да отпадне точката с оценката за работа на правителството, тъй като Изпълнителният съвет на РБ решил да се даде срок от 3 месеца за оценката веднага след подписването на меморандума с ГЕРБ. Той добави, че предложението на Патриотичния фронт за обсъждането на концесията за Банско също следва да се отложи отдневния ред на Съвета за развитие, тъй като на Реформаторите им било нужно време да се запознаят с детайлите по тема от особена важност за РБ и за цялото общество.

Реформата в МВР, отбранителната стратегия, измененията на Закона за държавната администрация, както и темата за Съвета за децентрализация ще са сред темите на Съвета за развитие утре, посочи още Зеленогорски. От РБ внесохме въпрос за следващия съвет, свързан със специалната стратегия за изостаналите, полупланинските и планинските райони, за които държим да има обезпечена финансово целенасочена стратегия, каза още той.

Зеленогорски отбеляза, че в Съвета за развитие не е предвидена точка в дневния ред за номинацията на генерален секретар на ООН. Веселин Пенев от Народната партия "Свобода и достойнство", като част от преговорния екип на РБ с ГЕРБ, подчерта, че много от въпросите от меморандума са изчистени и като съдържание, и като срокове за изпълнение. Обединихме се около ускоряването на процесите, финализираме преговорите другата седмица и се очаква официалното подписване на документа, каза още Пенев.

Зеленогорски коментира, че излизането в опозиция на Реформаторския блок би означавало всички, а не само някои от министрите да напуснат кабинета. Да си в опозиция, но подкрепяш част от управлението в лицето на 2-3 министри е алогично, заяви той. "Ние не гледаме човека, а какво върши той като министър и прави ли реформи. Нашата линия е меморандумът с ГЕРБ, където ясно пише за ускоряване на реформите в посочените сектори. Ако се окаже, че в края на този сезон, въпреки подписан меморандум, няма напредък в управляващото мнозинство, очевидно стигаме тънката линия на преосмислянето на участието си", каза още зеленогорски.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване