02/10/16 21:26
(http://www.klassa.bg/)

18 приватизирани обществени WC-та, София пробва да си върне 5

 18 обществени тоалетни в София за разпродадени в последните 14 г. Общината се опитва да си върне пет от тях, сочи справка на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ).

Тоалетните са продадени в периода от 2002-а до 2014 г. Цените за всяка са различни -

има сделки за

20 000 лв. и

за 80 000 лв.

От продадените 18 обществени тоалетни следприватизационният контрол е приключил за 15.

Сред тях са WC-тата на площадите “Ручей”, “Велчова завера”, “Възраждане”, около НДК, Мадарската градина, при църквата “Св. Никола” и други.

Сред купувачите са Младежка кооперация “Ялта”, които са взели обществената тоалетна в пространството около НДК.

Тази на ул. “Дамян Груев”, пък е купена от фирма “Мартимор” ЕООД на бизнесмена Манол Велев, който беше прострелян през 2007 г. 

СНИМКА: Десислава Кулелиева

 

Обществената тоалетна на пл. “Велчова завера” срещу Семинарията е собственост на “Дунев мотор спорт - Бончо Дунев” на бившия автомобилен състезател.

Три WC-та са купени от фирма “Глория ВХБ”, а две - от “Никон - НК”.

Следприватизационният контрол по всяка сделка продължава 10 г.

СОАПИ следи дали купувачите са спазили изискванията по договор - запазване на предмета на дейност, влагане на инвестиции, разкриване и поддържане на работни места.

Осем от сделките, за които вече е изтекъл срокът за следприватизационен контрол, е приключен с частични неизпълнения по договорите. Неустойките за част от тях са платени, а за останалите са заведени дела, казаха от СОАПИ.

Оттам обясниха, че сделките може да бъдат разваляни, ако купувачът не изпълни ангажиментите за инвестиции, намали работните места или промени дейността по договора.

Подобна е ситуацията при 4 от сделките и за всички са заведени дела за разваляне на договорите.

Те са за обществени тоалетни в кв. “Надежда”, на ул. “Георги Софийски”, на бул. “Цар Борис III” и в градинката при църквата “Св. Никола”.

Делото за тази на ул. “Георги Софийски” вече е приключило и е заведено

дело за връщане

на тоалетната във

владението на

Столичната

община

За други 3 тоалетни пък купувачите са в неизпълнение на част от ангажиментите по договор, но са платили всички неустойки. 

СНИМКА: Десислава Кулелиева

 

Десетте години следприватизационен контрол не са изтекли при две от сделките - за тоалетните на пл. “Бански” и на пазара “Иван Вазов”. И двете са работещи и купувачите към момента изпълняват задълженията си, казаха от СОАПИ.

Една от приватизираните тоалетни обаче е отчуждена без знанието и разрешението на агенцията. Става дума за WC-то в Докторската градина, която не работи.

Там са

наложени

неустойки

от 42 425 лв.

След като е отчуждил обекта, купувачът е заличил фирмата си. От СОАПИ са завели дело за отмяна на заличаването на купувача от търговския регистър. След влизане в сила на решението агенцията ще заведе дело и за събиране на неустойките.

Общината е завела дело за тоалетната на ул. “Г. Софийски”, за да си я върне.

Отварят нови тоалетни в

Борисовата градина и НДК,

ще се ползват срещу левче

Две нови автоматизирани тоалетни ще заработят скоро в парка около НДК. Обществените тоалетни бяха купени при ремонта на околното пространство от Столичната община.

Те ще се ползват срещу 1 лев и ще работят с монетен автомат. Таксата за ползването на обществени тоалетни е записана в една от наредбите на Столична община.

Освен двете нови WC-та около НДК в момента се ремонтира и обществената тоалетна в Борисовата градина, която трябва да отвори напролет, каза шефката на общинската дирекция “Зелена система” Ралица Маджарова.

Обществени тоалетни има в Южния парк и в някои централни градини. Те обаче са химически. 

СНИМКА: Десислава Кулелиева

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване