02/10/16 21:33
(http://www.klassa.bg/)

Венецианският търговец олеква с имоти за 1,3 млн. лв.

 

Магистратите уважиха изцяло иска на Комисията за незаконно придобито имущество срещу Лино Тонан

Италианският бизнесмен Лино Тонан, който е познат в Пловдив с прякора Венецианския търговец, олеква с един куп атрактивни имоти у нас на обща стойност 1 312 617 лева. Сред тях са седем апартамента в Пловдив, цехът му за печене на кафе в село Цалапица, четири ниви и три стопански постройки както в Цалапица, така и в селата Йоаким Груево и Чешнегирово.

Това реши апелативният съд в Пловдив, който уважи изцяло иска на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) срещу италианския гражданин. Със същото решение избягалият отдавна в родината си Тонан остава без левовата равностойност на дяловете си във фирми, които междудругото той успял да прехвърли на други лица още преди години, както и на три свои автомобила.

На 9 юни 2009г. Лино Тонан бе признат за виновен в укриване на данъци за 2, 398 млн. лв. и водене на двойно счетоводство. Италианецът получи 4 години затвор на последна инстанция, но още преди окончателното съдебно решение, Тонан изчезна.

По информация на „Монитор”, след като се върнал в родината си, започнали неговите здравословни проблеми – имал байпаси на сърцето и не се чувствал никак добре. Затова, чрез адвоката си тогава поискал да лежи в затвор в родината си, става ясно от внесена през юни 2011г. молба в пловдивския съд. На 25 октомври 2011 г. пловдивските магистрати излизат с определение, че присъдата може да бъде изтърпяна в Италия, но това на практика се оказало невъзможно. Причината била, че в италианското законодателство не било въведено рамково решение 909/JHA от 2008 г., което означавало, че няма правно основание Тонан да бъде вкаран в затвор в родината си, станало ясно от факс на ресорното министерство на Италия от август 2012г. до българските власти.

КОНПИ започна да проверява бизнесмена още през септември 2006г. Проверката установила разминаване между приходите и разходите на Тонан с 1 010 000 лева. Искът срещу Венецианския търговец бе внесен в окръжния съд в Пловдив през април 2010г. Седемте апартамента в Пловдив, които ще му бъдат отнети, са с площ между 58 кв метра и 98,37 кв метра в целия град. Сред имотите са още: складова база за промишлени стоки с площ 1,750 дка, четири ниви и стопански двор с площ от 2,680 дка в село Цалапица, масивна сграда и склад в имот за стопанска дейност с площ близо 2 дка в село Йоаким Груево, както и 550 кв м дворно място с 90 кв м жилищна сграда в село Чешнегирово. С решението на съда Тонан остава без един камион „Фият Дукато”, както и без левовата равностойност на лека кола „Аустин Ровер” и „Порше Кайен С”. Отнемат му се 255 дяла от капитала на „Вера Фурс” ООД, както и 30 дяла от капитала на фирма „Арка” ООД.

 

 

Лино Тонан печеше и продаваше кафе и мебели в Пловдив

Лино Тонан въртеше бизнес с кафе и минерална вода, мебели и ресторант под тепетата от години. Имотът, на който бе построен магазин „Сан Марко”, е на БАН. В началото на 90-те италианецът дошъл в България, за да купи уникално червено ферари от Нова Загора. Купил го, но се оказало, че колата е крадена и не може да я кара в Европа. Дали заради това, или защото усетил, че тук може да върти добър бизнес, но решил да остане. Сключил договор с БАН да санира биохимичната им лаборатория на бул. „Санкт Петербург” и да построи друга сграда в полза на Академията. Всъщност станало нещо съвсем различно. Той преместил там цялата си администрация. Никой не помни някога Лино Тонан да е санирал каквато и да е сграда на БАН в Пловдив. В същото време обаче вдигнал нова постройка зад магазина. Според очевидци, когато през януари 2009г. в имота на БАН отишли багери, за да сринат постройките му, Тонан припаднал.

Почти винаги бил на ръба на закона, разказват запознати с дейността му. Първата му фирма от 1989г. е със софийски бизнесмен, с когото стават представители на 23 италиански фирми и внасят велосипеди, кафе машини, кафе „Лазарин”, телевизори, кухненско обзавеждане, козметика. Всичко приключило, когато българинът го завлякъл с 90 000 долара. Тонан не се отказал и почнал да внася бяла техника. Така станал факт магазинът му „Сан Марко” на бул. „Санкт Петербург”, преди „Метро”. След това бил прецакан и от втория си съдружник. Последвали конфискация на вещите и дълги съдебни дела. Лино Тонан бе особено известен сред пенсионерите в Пловдив заради безплатните седмични обеди, които им устройваше. Междувременно през 2010г. данъчните продадоха червеното ферари на Лино Тонан, заради което той дошъл в България. Луксозната италианска спортна кола с колекционерска стойност бе с година на производство 1983 г. , обявена начална цена 28 000 лева и намери купувач за 35 000 лева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване