02/10/16 13:19
(http://pik.bg)

Комисарят по миграцията идва на крака при нас заради гръцката блокада

Комисарят по миграцията идва на крака при нас заради гръцката блокада

Утре при нас ще бъде комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос и с него ще говорим по темата за блокадата на гръцката граница. Това съобщи външният министър Даниел Митов, предаде БГНЕС.

Митов увери, че от самото начало на кризата сме предприели всички възможни институционални действия и по отношение на ЕК - написали сме две писма от МВнР и МТИТС.

"Премиерът Борисов също е разговарял с представители на ЕК, утре при нас ще бъде комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос и с него ще говорим по тази тема. Евентуално след предприемане на съответните действия за проверка от страна на ЕК, ще се вземе решение какви да са последствията за Гърция”, поясни Митов. Той заяви, че, за да се реши проблема оперативно е мобилизиран целия ресурс на страната ни, вчера границата бе и министър Ивайло Московски. Беше пропусната цялата колона от чакащи камиони, а в последствие беше договорен и график за пропуск за автомобили и камиони от 11.00 до 15.00 часа всеки ден, припомни външният министър. Той повтори, че обстановката е Гърция е изключително сложна, тъй като блокадите не са само на границата, а по цялата територия на страната. „В петък ще има и общонационална стачка. Става въпрос за два

законопроекта, внесени от кабинета и стачкуващите искат те да бъдат изтеглени. Това е въпрос, който България не може да реши, това са вътрешни работи на Гърция. Ние съвместно с ЕК ще се опитваме да оказваме максимален натиск така, че поне да не се пречи на нашите превозвачи и граждани, защото се блокира европейски коридор, който е основна транспортна артерия, която е част от не само търговските взаимоотношения България-Гърция, а държавите в целия ЕС и се нарушава правото за свободно движение на стоки, услуги и хора”, категоричен е Митов. Той заяви, че по тази линия ще се търсят всички възможни варианти за натиск, а от друга страна ще се изследва и възможност за евентуална компенсация заради блокадата. Митов е поканил на среща днес една от организациите на превозвачите.

„Тепърва ще видим с какво можем да им съдействаме по темата. Това, дали Гърция е нарушила европейското общностно право - последната дума има ЕК, тя ще реши. След нашите писма и сигнали тя е длъжна да задейства процедура, оттам нататък ще водим разговори с тях. Няма да спрем да оказваме натиск, защото това се случва от години - не е прецедент и никой не го е решил до момента”, ожали се Даниел Митов. Той обясни, че ще се търси механизъм така, че ЕС да защитава основните си свободи, не само между България и Гърция, но и цялостно. „Страдаме в момента от това. Всеки един български гражданин, превозвачите, хората, които страдат от тази ситуация - не можем да влезем в ролята на гръцкото правителство и да овладеем ситуацията там. Това са вътрешни работи на Гърция, но това, което можем да правим по границите, го правим. Нашите институции са ангажирани, но проблемът е много сложен”, добави министърът на външните работи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване