02/10/16 22:46
(http://www.klassa.bg/)

Уолстрийт по Костинбродски

 Уолстрийт! Мястото, където парите никога не спят! Финансовият център на света. Сделки за милиарди долари дневно! Власт, лукс, разкош и красиви жени в краката на железни мъже и лъскави плейбои, извършващи изтънчени борсови операции на ръба на закона и финансовото насилие. Чрез него те променят собствеността, любовта и живота!

Подобен екшън достоен за лента на Копола и Скорсезе се развива и в Костинброд. Там майонезената сага започнала през далечната 1998 година, продължава и до днес. Въпреки че, главните действащи лица са пълна гротеска на героите от холивудските филми за Уолстрийт, основните елементи на жанра са спазени.

 Има финансиране, но не банково а партийно - чистосърдечно откраднати пари по схемата Андрей Луканов.

 Има силни мъже, които силно бият и пребиват.

 Има плейБой, който яде много Бой.

 Има красавица от Монтана, но не от северозападните щати, а от северозападна България.

 Нека представим героите с техните имена:

 Вълкът от Костинброд – Христо Кръстев. Известен с насилието и издевателствата над своите работници.

 Костинбродският плейбой - Александър Найденов, с глуповатия прякор Сашо Майонезата. Пребит два пъти за един месец след пиянски свади в края на 2015 г. Сам признава, че в ранните зори на демокрацията Андрей Луканов го е направил бизнесмен. Преди години се прочу и с кражбата на марките цигари на Булгартабак за руския пазар.

 Актрисата от Монтана – Елен Колева, нашумяла с добре изиграната второстепенна роля на проститутката София от сапунката „Забранена любов“.

 Христо Кръстев. Именно той през 98 год. организира пребиването и серия от издевеателства над своите работници. Първоначално получава присъда от 5 год. лишаване от свобода, в последствие заменена с условна присъда и парична глоба. Собственикът Александър Найденов е впечатлен от „твърдата ръка“ на своя служител и не след дълго го прави свой съдружник. Фатална грешка! Доверието, което гласува на Христо Кръстев е толкова голямо, че докато Найденов се отдава на разврат с актрисата от Монтана, той от управител става пълновластен господар на фирмата. Остава само всичко това да добие юридическа форма. Найденов вече от светски любовник, се е превърнал в пълен алкохолик. Това използва Христо Кръстев и започва юридическа война за завземането на Олинеза.

 Исковете в съда валят един след друг. Първата жертва е Красимир Генов, миноритарен собственик, който е член на борда на директорите на "Партньори" АД, най-големия мажоритарен собственик в "Олинеза". Генов е и икономически директор на завода. Понеже "Партньори" се контролира от Христо Кръстев, отначало Генов е на страната на Кръстев, но впоследствие "обръща палачинката" и през август застава на страната на Александър Найденов.
Генов междувременно успява да наложи запор на дружествени дялове на "Партньори" АД, заради задължение на дружеството към него за 108 461 лв. Това е отговор на предишен запор за същата сума. С него в акция да завладее предприятието Христо Кръстев запорира дяловете на "Партньори" АД в "Олинеза" за задължение на фирмата към "Хриси-99". Малка подробност е, че "Хриси-99" е собственост на майката на Христо Кръстев - Лилия Христова. Преди това Кръстев първо е заложил сгради от предприятието в полза на „Хриси-99”. На 15 октомври пък ги продава с нотариален акт на никому неизвестна варненска фирма - за смешната сума от 1,2 млн. лв., при това на отложено плащане за 2 години. Според нотариалния акт единият от имотите е обор!? Купувачът е фирма без история, най-вероятно на ром или безимотен българин, който играе като подставено лице.
В играта се включва и авера на Найденов, Минко Минев, който също чрез съда сключва договор за особен залог върху дружествени дялове от капитала на „Олинеза”. Минчев твърди, че има да взима 500 000 лв. за консултантски услуги.
Взаимните запори зад гърба на основателя на "Олинеза" Александър Найденов водят до реална опасност за прекратяване на "Олинеза" и за начало на процес по ликвидация. Историята на дружеството започва в далечната 1994 г. По-късно Александър Найденов привлича в екипа на дружеството Христо Кръстев. Като обикновен наемен работник, който да движи производствените процеси. С времето Кръстев става съсобственик в "Олинеза", а накрая държи 60 на сто от акциите на "Олинеза" заедно с други съдружници чрез "Партньори" АД. Основателят на фабриката Александър Найденов се е задоволил с 40 на сто чрез "КИЛТ" АД. 


Найденов 
се опитва да сложи ръка на интелектуалната собственост на "Олинеза" - общо 29 броя търговски марки и 9 броя промишлени дизайна, като учредява особен залог в полза на кипърската офшорка "Аносеп Ентърпрайзис Лимитед". Твърди се, че самият Найденов контролира тази фирма, която играе на цигарения пазар в Русия. Залогът трябва да обезпечи договора за покупко-продажба между "Аносеп" и "Олинеза" за 15 млн. лв., сключен на 17 юли 2015 г. Според Найденов това е договор за доставка на растително олио за бъдещите 10 години. Според Кръстев това е "измислен дълг на завода, понеже такава сума никога не е постъпвала в "Олинеза".

 На следващия ден обаче „специалиста по кражба на търговски марки” е надигран от собственото си творение – Христо Кръстев оттегля в Патентно Ведомство иска за вписване на залога и продава всички марки на „Олинеза” на своята фирма „Тритон”.

 По-малко от месец по-късно следва нова епична сага от епопеята в "Олинеза". В разгара на лятото, когато всичо живо е на почивка, в "Олинеза" ври и кипи. На 14 август Христо Кръстев и Иван Янков правят уж общо събрание и взимат решение за изключване на "КИЛТ" АД като съдружник и искане за действия спрямо Найденов по чл. 145 от Търговския закон - т.е. да отговаря с имуществото си за вреди, причинени на дружеството. Основанието за това е залога на търговските марки въз основа на договора с "Аносеп".
В жалбата си против това събрание Найденов сочи, че от охранителните камери става ясно, че заседание не е имало, а около 8 ч. за няколко минути Кръстев и Янков са заседавали в зала, охранявана от хора, които не допускат никого вътре. Найденов пише, че благодарение на Кръстев с няколко вдигания на капитала на "Партньори" АД акционерното участие на Красимир Генов е сведено от 50 на 2,03 на сто. Найденов припомня, че Кръстев и Янков са криминално проявени - разследвани по 2 нашумели случая в завода в Костинброд. Кръстев и Станимир Жарков са обвиняеми за побой над 12 работници през януари 1998 г., а Янков е обвиняем за взрива от 23 април същата година, когато в "Олинеза" избухва цистерна и умират двама души.
Още на следващия ден, на 15 август Найденов свиква "свое" общо събрание. На него е изключен "врага" Христо Кръстев. Решенията на Найденов са изключване на "Партньори" като съдружник в "Олинеза" и освобождаване на Кръстев като управител на завода.
От протокола му става ясно, че "Партньори" кредитира дейността си постоянно с финансов ресурс от завода - между 200 000 и 600 000 лв. Най-важното обаче е, че прецаканият от Кръстев съдружник в "Партньори" Красимир Генов вече е на страната на Найденов.
Това не е всичко, защото има и трета серия на сагата "общи събрания". На 17 август следва  ново събиране на хората на Кръстев, като отново е изключен "КИЛТ".
На 4 септември Кръстев също прави особен залог на част от завода. Кредитор е "Партньори", длъжник "Олинеза", а сумата е 960 000 лв. Вписването обаче, е спряно, докато не влезе в сила съдебното решение за съществуването на дълга.

Последният удар върху Олинеза идва от разкритията на КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА

 С Решение от 09.12. 2015 г.К З К налага глоба от 253 960 лв, с която санкционира производителя на майонеза „Олинеза” за заблуждаваща и подвеждаща реклама реализирана чрез посланието „-15%”  по смисъла на разпоредбата на чл. 33 от ЗЗК.

 

 

В края на 2015 година стратегът от Костинброд прави нов ход в сагата. Никому неизвестна варненската фирма е продала земите и всичко останало на нова фирма "Олинеза-Премиум" ООД, регистрирана с капитал от 5 000 лв. Отново за 1 200 000 лв и отново на отложено плащане за две години.

 

По последни сведения от търговския регистър и други документи е видно, че сагата е на приключване – Вълкът видимо е надиграл ПлейБоя и е сложил ръка на „Олинеза”. Това е нагледен пример за това как ученикът става по-добър от учителя си. Има засечени финансови трансфери в посока сметките на Найденов, което дава основание да се мисли, че той е бил принуден да продава. До каква степен тези сделки са в рамките на закона, до каква степен фиктивните продажби и препродажби са юридически издържани, до каква степен съществува елемент на измама или принуда остава да се произнесат съдът, данъчните и финансови власти. Защото тепърва предстои да се разбере какво е развитието на взаимните жалби за закононарушения и на двете страни в прокуратура и полиция.

 

 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване