02/11/16 20:29
(http://www.klassa.bg/)

БСП, ГЕРБ, ДПС, РБ и БДЦ НЕ ПОЖЕЛАХА „ЮЖЕН ПОТОК“

 ГЕРБ, ДПС, РБ, БДЦ и половината депутати от БСП отхвърлиха предло­жението на АТАКА за възстановява­не на дейностите по изграждането на стратегическия газов проект „Южен поток. То е от 9-ти септември мина­лата година, но едва в сряда влезе в дневния ред на депутатите.

След вял дебат проекторешението на националистите беше подложено на гласуване, като основната част от присъстващите народни представите­ли – 65, се въздържаха, 27 гласа бяха „за” и 17 „против”. Така партията на Борисов и патериците им във властта не пожелаха да се възроди проектът и да се отворят хиляди работни места в няколко области у нас, както и Бълга­рия да печели милиони левове диви­денти всяка година.

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров припомни, че проектът „Южен поток” беше спрян под натиска на тримата американски сенатори, които дойдоха с тази цел у нас през лятото на 2014 г.

Неколкократно Борисов е изказвал своето съжаление, че „Южен поток” е спрян, подчерта Сидеров. „Това може да бъде поправено, като гласуваме настоящото решение и възложим на кабинета да продължи работата по проекта”, призова в началото на де­бата лидерът на АТАКА. Партийният председател изтъкна, че в сегашната геополитическа обстановка страната ни е в изгодна позиция за строежа на тръбата. Той изтъкна като мотив об­тегнатите отношения между Турция и Русия след свалянето на самолета.

Сидеров посочи, че, преминавайки през България, този газопровод освен икономически ползи, ще има и защит­на функция от терористични атаки и нелегалната имиграция. По думите му, ако „Южен поток” се случи, стра­ната ни ще получи защита от поне 8  държави. „Работата беше напреднала, предстоеше в България да се открият работни места за над 5000 човека, да влязат инвестиции на стойност над 3 млрд. евро и да получаваме такса от около 400 млн. евро всяка година”, за­яви Сидеров и допълни, че това щеше да раздвижи „замрялата българска икономика”.

По повод критиките, че този про­ект бил умрял и т.н., Сидеров беше ка­тегоричен: „България трябва да бъде активната страна, която да предложи на Русия подновяването на проекта. Има знаци, по които съдим, че ру­ската страна не се е отказала съвсем от този проект. Президентът Путин посочи, че България не е изключе­на от тези проекти. Въпреки всички действия досега остава възможността „Южен поток” да бъде подновен”. Въ­преки призива от страна на АТАКА, предложението беше отхвърлено.

Припомняме, че през 2014 г. тогавашният премиер Пламен Орешарски обяви спирането на газопровода „Южен поток“ под натиска на трима американски сенатори. Малко по-късно с писмо от служебния министър Щонов проектът беше спрян окончателно.

Карта на газопровода, която показва, че най-малко 7 европейски държави щяха да имат сигурни доставки на синьо гориво

 

 

 

 

 

 

 

 

Сидеров: ИСКАХМЕ ДА СЕ ПОДНОВЯТ ЕНЕРГИЙНИТЕ ПРОЕКТИ И БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ ФАКТОР

АТАКА се прояви като единствената поли­тическа сила в този парламент, която ясно иска да се подновят работите по енергийните доставки и България да стане фактор. Това заяви Волен Сидеров пред журналисти от в. „Атака” и АЛФА ТВ в кулоарите на парламен­та, след като за пореден път беше отхвърлено предложението на националистите за въз­становяване на работата по изграждането на проекта „Южен поток”. „Не виждам готовност в това Народно събрание, което означава, че избирателите трябва да си помислят добре и когато гласуват, да вкарват хора, които по та­кива проекти да не бъдат „въздържали се” или „против”, а „за”, допълни лидерът на АТАКА.

Той коментира и медийните интервюта на премиера Борисов, като заяви: „Защо, бидей­ки на власт повече от година, не действа по никакъв начин? С това, което днес внесохме и не беше прието, му дадохме шанс да започне да действа”. По думите му, ако предложение­то беше минало в пленарна зала, мин.-пред­седателят щеше да има и извинение пред аме­риканските си партньори защо е възобновил дейностите по проекта.

Сидеров доуточни и изказването на Таско Ерменков от БСП, който едва ли не се опи­та да убеди депутатите, че „Южен поток” е безвъзвратно изгубен и връщане назад няма. „Трябва да се има предвид, че предложението на АТАКА е от септември м. г. В момента из­ползвахме процедура според правилника на парламента. Нямаме право да го променяме, така че не може да актуализираме нещата в синхрон с това, което се е случило досега”, обясни партийният лидер.

Ако проекто­решението беше прието, то даваше възможност на п р а в и т е л с т в о т о да започне дейст­вия, а дали ще се казва „Южен по­ток” или друго, е допълнителна гъв­кавост. „Въпросът е, че се дава шанс правителството да започне преговори с руската страна”, каза Сидеров. Той припомни изказ­ването на външния министър на Русия Сергей Лавров от­преди дни, че Москва не се сърди за спиране­то на проекта през 2014 г.

„Предложихме да не се губи време. Реак­цията на ревност от страна на Ерменков беше излишна. Съгласен съм с това, което той каз­ва, но в момента не можеше да се направи редакция”, поясни лидерът на АТАКА. Нацио­налистът уточни, че няма значение дали ще се говори за „Южен поток” или морски газо­провод с изход на българския бряг, важното е НС да даде картбланш на правителството да действа.

 

Националистите:

ПРОЕКТЪТ ЩЕЩШ ДА БЪДЕ ВАЖНА СТЪПКА КЪМ ВРЪЩАНЕ СУВЕРЕНИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ

Полезното за цяла Европа проекторе­шение на АТАКА за рестарт на „Южен поток” щеше поне мал­ко да ни изтласка от икономическото дъно и безпътицата, към която е водена стремглаво през последните 26 години.

Какво реално пред­ложиха от партията на Сидеров – възлага на Министерския съвет да предприеме необходи­мите действия за въз­становяване дейността по изграждане на про­екта „Южен поток“. И второ – в едномесечен срок от приемането на решението МС се за­дължава да възстанови дейността по изграж­дане на тръбата.

Националистите мо­тивират предложението си с това, че газопрово­дът има стратегическа важност за Европа и в частност за България. „Изгодата в икономиче­ски и геополитически план за нашата страна е безспорна и вече е доказана в нашето пуб­лично пространство”, отбелязват депутатите от АТАКА. Прекратяването на проекта „Южен по­ток“ от българска страна бе направено под вън­шен натиск в ущърб на българските национални интереси.

ФАКСИМИЛЕ от предложението на националистите, което беше отхвърлено от депутатите на 5 партии

„Считаме, че възобновяването на газопровода „Южен поток“ ще бъде важна стъпка към възвръщане суверенитета на Бълга­рия, към увеличаване на икономическия ръст на страната, отваряне на нови работни места и повишаване на ролята ни като енергиен център на Балканите”, катего­рични са национали­стите.

„В тази връзка възла­гаме на правителството да приеме в кратко­срочен план нужните действия за незабавното възстановяване работата на проекта „Южен поток“, заключват от партията на Сидеров.

 

 

 

 

Възстановяването на проекта „Южен поток” е хо­дът, който в момента може наистина да създаде ра­ботни места и да раздвижи агонизиращата икономика на България.

Газопроводът е сред най-стратегическите проек­ти за България и продъл­жаването на дейностите по изграждането му може на­истина да придвижи стра­ната ни напред.

Необходимата стъпка, която трябва да направят управляващите, е да свикат на наша територия, в София, държавните ръководители на страните, които са заин­тересовани от „Южен поток” и да вземат съвместно ре­шение да се изгради ли тръ­бата въпреки европейското законодателство.

 

НЮЛАНД РАЗМАХА ПРЪСТ НА БОРИСОВ

 Изглежда ушите на премиера Борисов още „парят”, след като помощ­ник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд беше на изненадващо по­сещение в София в сре­дата на януари, за да се скара на правителството за евентуалното възобно­вяване на проекта за газо­провода „Южен поток”.

От МС тогава разпрати­ха съобщение, че разгово­рът на Борисов и Нюланд бил за т. нар. енергийна диверсификация на Бълга­рия. Това още по-сигурно потвърди информацията ни, че помощничката на Джон Кери е размахала пръст на премиера и ми­нистрите му, за да не си помислят, че газопроводът „Южен поток” може да се случи.

Посещението на Ню­ланд дойде в навечерието на обтегнатите отношения между Русия и Турция, заради сваления самолет и окончателното прекра­тяване на „Турски поток”. Интересно е, че до момен­та българската страна не е получавала официално уведомление за прекратя­ване на проекта, въпреки информацията на „Газ­пром”. Според експерти това може да е сигнал на Русия към България, че при желание от страна на София строителството на газопровода може да бъде продължено

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване