02/11/16 21:45
(http://www.klassa.bg/)

Делян Пеевски: Ако има забрана от Турция, значи позицията на Ахмед Доган е защитила българските интереси

 Ако е налице забрана за пътуване до Турция, това показва, че позицията на Ахмед Доган е била правилна и е постигнала целта си - защита на българските интереси. Това се посочва в изявление на депутата от ДПС Делян Пеевски до Агенция "Фокус" по повод информацията в турски медии, че на почетния председател на ДПС и на него е наложена забрана да влизат в Турция.

„Във връзка с тиражираните в медиите твърдения, че спрямо мен е постановена забрана за влизане на територията на Република Турция, искам да заявя следното: Ако такава забрана е налице, тя показва по недвусмислен начин, че позицията на почетния председател на ПП „Движение за права и свободи“ г-н Ахмед Доган, която аз категорично подкрепям, е била правилна и е постигнала своята цел – защита на българските национални интереси. Дори да съм бил малка част от този процес, се радвам, че с действията си съм допринесъл, както за опазване целостта на партията, така и съм препятствал ДПС да бъде поставено в услуга на чужди интереси. Фактът, че ДПС е и ще остане българска партия, очевидно среща своето противодействие. Но нито антибългарската позиция на Лютви Местан, подкрепяна и от посланника на Република Турция, нито каквито и да било административни забрани спрямо мен, могат да ме откажат да защитавам докрай националните интереси“, посочва Пеевски.

Нито можем да потвърдим, нито да отречем информацията към този момент, лаконични пък бяха във връзка с тиражираната информация за забраната от турското посолство пред Агенция Монитор.

Междувременно изританият от ДПС експредседател на движението Лютви Местан затвърди тесните си връзки с Анкара и съмненията, че е марионетка в план за директна намеса на Турция в политиката ни.

Бащата на бъдещата протурска партия ДОСТ е провел дълга среща със скандалния посланик на южната ни съседка у нас Сюлейман Гьокче вчера в столичната сладкарница "Теа", съобщи ПИК. Случайно или не впоследствие бе разгласената от турски медии информацията, че на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски е забранено да влизат в страната. Сред тях е и изданието "Сабах", близко до президента Реджеп Ердоган. Местан, който безуспешно пробва да овладее ДПС под наставленията на Анкара и беше обвинен от доскорошните си съпартийци в потъпкващи националните ни интереси действия, както и разкритикуван лично от Доган за декларацията си, с която защити Турция за сваления над сирийската граница руски самолет, е разговарял в Гьокче оживено близо час и половина. След това двамата са се разделили във видимо добро настроение. Местан се качил на служебната лимузина на НСО, а турският посланик бил откаран с дипломатическия си черен "Мерцедес". Срещата между двамата е проведена само няколко часа преди в Турция да се завърти информацията, че Доган и Пеевски са обявени за персона нон грата, след като на Местан, който беше обвинен, че е агент на влияние на турските служби от проф. Бижидар Димитров не му беше позволено да превърне ДПС в протурска партия.

Именно Гьокче приюти в посолството Местан след речта на легитимния лидер на движението пред партийния актив в Боянския сарай, по време на която бяха отправени критики към Местан. След това Гьокче и други турски дипломати придружиха Местан на възпоменателните чествания в Могиляне. В същото време пък безуспешен опит да търси подкрепа за Местан от премиера Бойко Борисов направи лично турският му колега Ахмед Давутоглу, както и турския президент.

Информацията за забраната на Турция идва в същия ден, в който Доган бе удостоен със знака за лидерство „Стефан Стамболов” за принос към държавността.

„Ако има подобна забрана значи много правилно и на време сме наградили Ахмед Доган за лидерски принос към държавността“, заяви Светлана Шаренкова от Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда към УНИБИТ. Нейната организация заедно с Института за изследване на населението и човека към БАН проведоха Десетата научна сесия по проблеми на лидерството, на която с почетnия знак бе награден Доган. Освен него отличия получиха акад. Светлин Русев и кметът на Бургас Димитър Николов. Доган не се появи на форума, а от негово име наградата взе депутатът от ДПС Станислав Анастасов. След събитието, шефът на института проф. Димитър Иванов, обаче разкри, че е имало силен натиск от страна на МО Доган да не бъде допускан във Военноисторическия музей, където се проведе конференцията. По думите му шефката на кабинета на военния министър Николай Ненчев и неговият съветник Николай Василев са предупредили директора на музея Соня Пенкова да не допуска Доган на територия на МО. Самият Ненчев отрече да е поставял подобни забрани, а шефката на музея не отговаря на телефона си.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване