02/11/16 21:26
(http://www.klassa.bg/)

Станишев: Не може друга държава да се меси във вътрешните ни политики

 Не може друга държава да се меси във вътрешнополитическите въпроси на страната ни. Тази позиция защити в ефира на БНТ лидерът на ПЕС Сергей Станишев по повод разпространената от турски медии информация, че Анкара е забранила на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски да влизат в южната ни съседка. Станишев, който подчерта, че тази информация го смущава е категоричен, че ако тя се окаже истина България трябва да реагира по съответния начин, за да защити своя суверенитет.

Станишев заяви, че е прочел в медиите, че имало огромен натиск върху български депутати, членове на ДПС от страна на турското посолство и турската държава със заплахи. Според него българската държава трябва много категорично да заяви на Турция като наша съседна държава, че това не е начина, по който се изграждат добри междусъседски отношения. Никой няма право да се меси в българския политически живот на която и да е партия. Въпросът опира до национален суверенитет, категоричен е евродепутат.

Лидерът на евросоциалистите не подмина и прогонения от ДПС Лютви Местан, върху който паднаха съмнения за тайни връзки с Анкара и безуспешен опит да превърне движението в протурска партия и който беше разкритикуван лично от Доган, както и от доскорошните ни съпартийци, че погазва националните ни интереси. Според Станишев още при кабинета на Пламен Орешарски проличало, че Местан, зад който застана лично турският премиер Ахмед Давутоглу има по-различни виждания, което сега се затвърдило.

Бившият председател на БСП коментира и действията на партията на Иван Костов ДСБ. Той ги определи като цирк, заради заявената позиция на хората на Командира, според която те са в опозиция и същевременното присъствие на нейни хора на ключови управленски постове в държавата.

По отношение на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН Станишев бе категоричен, че ще даде всичко от себе си на международно ниво, за да допринесе за избора й на високия пост. Той подчерта, че ако друг е бил номиниран, страната ни е щяла да загуби всякакви шансове за успех, тъй като няма как оглавява едновременно и ООН, и ЮНЕСКО, чийто генерален директор е Бокова. Евродепутат се възмути от политизирането на темата покрай потеклото на Бокова, като констатира, че за българите е традиция сами да се подлагат динена кора.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване