02/26/16 15:12
(http://www.dnevnik.bg/)

Заради грешката с влоговете на партиите ще има смени на синдици в КТБ


Заради грешката в списъка с влоговете на партиите ще има смени на синдици в КТБ. Това се разбра от думите на финасовия министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол и от обясненията му след това пред журналисти. 

Горанов се позова на член от Закона за банковата несъстоятелност, според който  синдик може да бъде сменен по предложение на министъра на финансите, когато синдикът не изпълнява задълженията си или с действията си застрашава интересите на кредиторите.

Смяната на синдиците бееш поискана от депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров. 

Горанов отговори, че до края на деня ще уведоми обществеността за свое решение в тази връзка. 

Пред журналисти финансовият министър уточни, че по закон той може само да предложи, а управителният съвет на фонда трябва да реши да предприеме действия спрямо един или всички синдици по несъстоятелността на КТБ. 

Запитан от какво ще бъде продиктувано неговото решение, Горанов отговори: "От анализ на фактическата обстановка, свързана с дейността на синдиците и най-вече провокирана от нелепата грешка, която възбуди дебат относно достоворенността на данните  в списъка на политическите партии".

На 10 февруари синдиците публикуваха списъци с имена на вложители - физически лица и отделно политически партии, възполд.звали се от високите лихив по депозитите в банката, която фалира през 2014 г. След реакции от засегнатите списъците на партиите бяха коригирани, но съмнението за други неточности остана. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване