03/02/16 09:59
(http://www.klassa.bg/)

Парламентът забрани свободното къмпингуване на 100 м от плажа

 Въпреки общественото недоволство депутатите окончателно забраниха къмпингуването и паркирането в зона А (100-метровата ивица зад плажа) извън определените за това места. Забраната важи за всички плажове. На нарушителите ще се налага глоба от 1000 до 10 000 лева. Това стана с гласуването на второ четене на промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК). От спорната поправка все пак отпадна думата "пренощуване" и то няма да е незаконно. Тепърва обаче Министерството на туризма ще дефинира какво е "къмпингуване" и "паркиране" на и извън определените за това места, за да станат и ясни разликите с "пренощуване". 
С приетите промени управлението на всички плажове преминава от регионалното към Министерството на туризма, а три плажа – Карадере, Иракли и Корал, получиха специален статут и на тях ще се развива "природосъобразен туризъм". Те няма да се отдават под наем или на концесия.

Палатката на раздора

Одобрената забрана за къмпингуване и паркиране в зона А, която е 100-метровата ивица зад плажа, е с мотив по-голяма защита на дивите местности. В първоначалния си вид тя предвиждаше забрана и глоба от 1000 до 10 000 лв. и за "пренощуване". То отпадна от забранените дейности по предложение на Костадин Марков от Реформаторския блок. Не беше одобрено предложението на независимия Велизар Енчев текстът с ограниченията да отпадне изцяло. "Това противоречи на човешкото право за свободно движение и на правото на частна собственост", посочи той. По същата логика трябва да се глобяват паркиралите по тротоара автомобили, да се забрани нощуването в хотелите в зона А или направо да се гласува разрушаването им, смята депутатът.

Преди да се гласува спорната поправка, депутатите се срещнаха с протестиращи и представители на неправителствени организации, които се бяха събрали пред сградата на Народното събрание. На срещата Найден Зеленогорски (РБ) е заявил, че повече не може да има безконтролно къмпингуване. "Съгласни сме с това, но ако целта е да се запазят трите диви плажа, защо не се гласува забрана за строителство в зони А и Б", попита Люба Батембергска от организацията "Да спасим Карадере". Тя посочи още, че е направена много добра първа крачка за запазването на трите плажа, но съвсем недостатъчна. "Сериозната дискусия тепърва започва", каза тя. Междувременно противници на забраната за къмпингуване насрочиха протест за 18.30 на "Орлов мост".
С новия закон влизат в сила и по-строги санкции за стопани, които ограничават площта за свободно плажуване. При установяването на нарушение и съставяне на акт надвзетата площ трябва да се освободи веднага. 

Ангелкова взима плажовете

Министерство на туризма вече ще отговаря за отдаването под наем и на концесия на плажовете. Прехвърлянето бе критикувано от представители на правителството, включително от регионалния министър Лиляна Павлова. Това е една механична промяна, която ще доведе до хаос, освен това Министерство на туризма няма концепция какво да прави с поверения му актив, твърдяха критиците. Премиерът нареди на Ангелкова да защити текстовете пред депутатите. "Благодаря за подкрепата. Продължаваме работа с групирането на плажовете и с цялостната концепция за управление на плажовете", заяви министърът от парламентарната трибуна.
До два месеца ведомството на Лиляна Павлова трябва да предаде на екипа на Ангелкова всички договори за плажове. Сроковете на всички действащи споразумения с наематели и концесионери, изтичащи до 30 септември 2016 г., се удължават при съгласие на концесионера или наемателя за срок до една година, считано от датата, на която изтича договореният срок. Процедурите в ход ще се довършват от министъра на туризма. Неохраняемите плажове за предстоящия летен сезон ще се обявяват до 31 март, а не до края на май, както е в момента.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване