03/03/16 06:58
(http://www.klassa.bg/)

До месец тръгва концесионирането на летище София

 До края на март ще стартира процедурата по отдаване на концесия на летище София, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от “Блиц”. Вече е тръгнала процедурата по актуване на имотите на летището включително и тези публична държавна собственост. Условието, което ще бъде заложено в изискванията за определяне на концесионер ще е да има авансово плащане към държавата на сума от 550-580 милиона лева, уточни министърът.

По думите му срокът на концесия ще е възможно най-дълъг- 35 години, а изискванията за инвестиции ще са между 300 и 350 милиона лева. Концесионната такса, която държавата ще получава е 2% от приходите на аеропорта.

Московски коментира и евтините винетки за транзитно преминаващите тирове през България, които са с 10 пъти по-ниска цена, отколкото в други страни от Европа. „Един тежък камион преминава транзит през България с еднодневна винетка за 10 евро. Ако пътува до Германия той плаща в Сърбия 70 евро магистрални такси, в Унгария те са 80 евро, в Словакия - 100 евро, в Австрия - 115 евро, в Германия, до Хановер -100”, уточни Московски.

Според него по този начин с пари на българските данъкоплатци се субсидират тези превози. Той изрази надежда тол системата да бъде въведена по-бързо. Московски смята, че тя можела да стане за 6-8 месеца.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване