03/06/16 07:10
(http://www.klassa.bg/)

С ръчно изработени мартеници закичиха народните представители и гостите на парламента самодейци от групата за автентичен фолклор „Хотнишки баби” по повод 1 март

 С ръчно изработени мартеници закичиха народните представители и гостите на парламента самодейци от групата за автентичен фолклор „Хотнишки баби” по повод 1 март.
 
От хилядолетия е традицията на този ден да се празнува края на зимата и началото на пролетта, отбеляза пред присъстващите заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, по чиято покана самодейците гостуваха на парламента. Той подчерта, че пролетта винаги е била свързана с надежди за нещо по-добро, за здраве, благополучие и берекет.
 
Изключително ми е приятно да представя самодейците от групата за автентичен фолклор „Хотнишки баби”, въпреки че, ако някой ги е видял в действие, уверявам ви никога нямаше да си помисли, че са баби, каза Димитър Главчев и добави, че те са изпълнени с такава енергия, от която имат нужда всички депутати в пленарна зала.
 
Групата за автентичен фолклор „Хотнишки баби” е създадена през 1970 г. към Народно читалище „Светлина” в село Хотница. Целта на самодейците е да възстановяват и популяризират традиционните български обичаи като Бабин ден, Сирни заговезни, Благовец, Великден и др.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване