03/08/16 06:22
(http://www.klassa.bg/)

Шестима магистрати опровергаха следователя на „Бивол“

 

Прокурорът по делото „КТБ“: Няма унищожени документи

Шестима следователи и прокурори опровергаха пред Етичната комисия на ВСС твърденията на следователя Бойко Атанасов, изстреляни чрез "Бивол". След две негови интервюта пред скандалния сайт главният прокурор Сотир Цацаров изпрати писма до кадровиците на Темида с молба за проверка на думите му, каквато впоследствие беше образувана.

 

Самият Цацаров опроверга вече Атанасов

 

както за това, че бил формирал група от следователи, на които давал наставления във връзка с делата за престъпления по високите етажи на властта, така и че са рязани и изхвърляни безразборно документи по някои дела. Оказа се също така, че обвинител N1 не е купувал не само скъпи телефони, а никакви апарати.

Впоследствие 26-ма магистрати – 13 прокурори от СГП и 13 столични следователи пък поискаха от Етичната комисия да бъдат изслушани. На заседанието й днес се появиха близо 20 от тях, шестима от които бяха изслушани. Кадровиците на Темида решиха изслушването да бъде публично – в присъствието на Атанасов, следователите и прокурорите. Присъстваха и членове на ВСС, които не са в комисията, както и председателят на ВКС Лозан Панов. Първи бе изслушан Атанасов. В продължение на два часа той отново пробва да прокара тезите си, че разделението на следствието на три сектора – криминален, икономически и за делата срещу властта, е незаконно. И заяви, че бил свидетел как при предишното ръководство на столичното следствие са давали указание към следователите кой как да работи по определени дела. През 2013 година самият той уж бил вербуван по принуда да стане шеф на първи сектор, разглеждащ делата срещу властта. На заседанието стана ясно, че градският прокурор на София Христо Динев е изпратил писмо до ВСС, че няма липса на материали с гриф “класифицирана информация“ в столичния следствен отдел.

Кадровиците на Темида изслушаха и шефа на следствието Иван Иванов, който бе категоричен, че никой не му оказва натиск как да се гледат делата, а разделението на сектори в следствието е станало след изменения в Закона за съдебната власт през 2013 година. Иванов каза още, че

 

никой не го е вербувал

 

за да заеме поста. Той призна, че е организационна слабост унищожаването на работни копия на документи, но увери, че не са унищожени доказателства, а нарязаните листа са били с технически грешки. Кадровиците изслушаха и завеждащата първи сектор в следствието Илияна Кирилова, която е в екипа от следователи по делото КТБ. Тя обясни, че в някои случаи многократно се правят копия на документи заради проверки от ВКП и затова излишното по-късно се нарязвало. След показването на нарязани листа в контейнери на улицата пред следствието, унищожените бумаги вече се пазели в чували в стая в следствието. Кирилова добави, че сред изхвърлените книжа е имало само един опис по делото КТБ, но без подпис и печат, което означавало, че е работен. Останалите ненужни бумаги били от 2-и и 3-и сектор – икономически и криминален. „Няма нищо по делото КТБ, което да е изчезнало“, каза още Кирилова.

Прокурорът по делото КТБ Иван Гешев обясни от своя страна, че от 2014 година се занимава само с това дело с още двама негови колеги. Той подчерта, че е препоръчал на следователите, когато работят по делото да използват външна памет, на компютрите да няма интернет и да си заключват кабинетите. „Ако някой се съмнява, че има унищожени документи по делото, ще разреша да гледа, да проверява, с изключение на класифицираната информация“, зарече се Гешев. Той също отбеляза, че въпросният опис в кантейнера е работен вариант без подпис и печат. И добави, че както и колетите му се чувства омърсен от обвиненията на Атанасов. „Може би това е целта на това упражнение. Когато делото КТБ влезе в съда, ще видите“, коментира след заседанието Гешев.

Другите магистрати, които се изказаха пред Етичната комисия на ВСС, също обявиха категорично, че са обидени от обвиненията за „шпиц команда“ и че

 

никой не им оказва натиск

 

как да работят по разследванията.

Комисията реши на 14 март да обсъди какви още действия да предприеме по проверката с мотива, че при изслушванията са изложени крайно противоречиви твърдения.

 
 

Ясен Тодоров: Започва нова атака срещу следствието

Като некоректно определи изявлението на Бойко Атанасов пред Етичната комисия на ВСС, нейният председател Ясен Тодоров. Пред bTV той констатира, че твърденията на следователя са общи и зад тях прозира политически елемент.

Помолихме го неколкократно да ги конкретизира, той обаче отказа да направи това. Ако тази информация отговаря на истината, би трябвало да каже откъде са източниците му. Мисля, че отново ще започне атака срещу следствието. Преди време имаше идея то да бъде ликвидирано, но това не се случи. Идеята да се обезкърви следствието е свързана с това да се прекрати разследването на извършени по време на прехода престъпления, заяви Тодоров. По думите му никой от комисията не е останал с впечатление, че някой от прокурорите разглежда дела под натиск. Проверката, която ще продължи комисията ще бъде в обем, който да позволи проверка на всички притеснителни факти, изложени от Атанасов. Ние искаме истината да излезе наяве, защото или има нарушения и трябва да се носи отговорност за тях, или клевета, ако тези хора са си вършили работата съвестно и отговорно, добави той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване