03/10/16 20:39
(http://www.klassa.bg/)

“Лъжливият” Круз или “късопръстият” Тръмп“

 Онзи ден припомниха шеговитата случка с първата книга на Доналд Тръмп “Изкуството на сделката”. Хауърд Камински, издателят, показал корицата на книгата. Тръмп одобрил визията. Помолил само за едно: “Възможно ли е името ми да е с по-големи букви?”

Разбира се, отпечатано било с по-големи букви, пък и със златен шрифт. Точно по тръмповски. Тия дни голямото и малкото се бият при Доналд Тръмп. Името му е голямо навсякъде - по сгради, предизборни плакати, самолети, хеликоптери, автомобили, телевизионни екрани, ала ръцете му са малки. Сигурно сте чули, но

една от

възловите

теми на

последния дебат

между републиканците беше големината на ръцете на Тръмп, както и последствията за размера на друга част от тялото му, разположена на юг от пъпа.

Историята с късите пръсти на вулгарния Тръмп започва през 80-те години на миналия век, когато днешният главен редактор на “Венити Феър” Грейдън Картър и писателят Кърт Андерсън, тогава издатели на сатиричното списание “Спай”, определят Тръмп като вулгарен тип с къси пръсти. В ония години Тръмп тъкмо започва да размахва мотиката и да строи шармантните си сгради, напъва се яко да влезе в елита на Ню Йорк, въобще - прави всичко, което може, за да бъде забелязан. “Повечето собственици на самолети изписват инициалите си като част от регистрационния номер на самолета, но не и Тръмп. На самолета, който използва за кампанията си,

името му се

простира от

пилотската

кабина до крилете

- със златни

букви”,

разказва Грейдън Картър. Такъв е Тръмп. Иска да бъде голям. И да го наречеш с малък пенис, пардон - къси пръсти, това вече е покана за война.

Когато Картър за първи път пише, че Тръмп е късопръст, строителният предприемач побеснява. Припомням - това става почти преди четвърт век. До ден днешен Тръмп праща на Картър писма със свои фотографии, на които с ярък флумастер са оградени ръцете му. Последната, получена в края на миналата година, е с надпис “Виждаш ли, не са къси!” Картър, старо куче в занаята, връща снимката по обратна поща с послание: “Всъщност са доста къси.”

По време на последния кандидатпрезидентски дебат, излъчен по Fox News, Марко Рубио замери Тръмп с подобно обвинение за малки ръце. Тръмп избухна: “Вижте тези ръце? Това малки ръце ли са? Ако те са малки, значи нещо друго трябва да е малко. Гарантирам ви, че там няма проблем. Гарантирам ви.”

Да, това се случи на кандидатпрезидентски дебат, излъчен по национална телевизия в прайм тайм. И да,

Тръмп защити

размера на

пениса си

Това е положението. Модерна кампания.

Докато Тръмп се опитва да се справи с присмеха около “малките ръце”, Тед Круз има свои проблеми - Тръмп го нарича “лъжливия Тед”. Нещата ескалираха по повод отношението на двамата към имигрантите, кой ще строи стена по границата и кой няма да строи, но началото е сложено в първия щат, в който се провеждат първични избори, Айова. Кандидатпрезидентската кампания на Тед Круз е особена, изключително добре управлявана, достойна за сериозен и дълъг анализ. Вземайки най-добрите практики за събиране на данни и достигане до гласоподователи, които на практика донесоха първата изборна победа на Барак Обама през 2008 година, стратезите на Круз всеки път измислят нови начини за привличане на гласоподаватели.

Списание “Ню Йоркър” припомни, че през 2008 година учените в университета Йейл публикуваха много сериозно изследване за начините на убеждаване на гласуващите. Най-ефективният метод, пише там, е

оказването

на “социален

натиск”

Какво ще рече това? Ако един гласоподавател получи съобщение, че ще бъде оповестено дали е гласувал, или не (не за кого, а просто дали е отишъл до изборната секция), е далеч по-вероятно да пусне вота си.

 

Подобна система използваха през 2012 г. по времето на Барак Обама, когато от неговия щаб пускаха съобщения за това дали даден човек е гласувал, подкрепено и с данни за съседите. Колко хубаво, нали? Получаваш плик с послание - хей, Джон, виждаме, че напоследък не гласуваш, а съседът ти Рик не пропуска да пусне бюлетината. Защо така, скъпи Джон, не е хубава тази работа.

Щабът на Тед Круз, очевидно

пленен от

математически,

социални и

други модели

(някои описани в книгата The Gamble), също приложи схемата “социален натиск” по време на партийните събрания в Айова. Том Хинкълдей, жител на малко градче в щата Айова, постна в туитър снимка на съобщение по пощата, което съпругата му получила. С големи червени букви “изборно нарушение” на жълт лист хартия, който прилича на официален щатски документ, от щаба на Круз съобщили на съпругата, че напоследък не гласува достатъчно и затова й поставят оценка 55%. Ако обаче иска да подобри оценката си, да бъде така добра и да отиде да гласува. Надлежно са написани и имената на съседите, както и тяхната оценка.

Тактиката на Тед Круз за привличане на гласоподаватели беше заклеймена от всички страни, но щабът му продължи да работи в същата посока. Самият Круз заяви, че няма защо да се извинява, защото просто е повишил избирателната активност. Нещо повече, щабът скрои и втори номер. Един от водещите на Си Ен Ен публикува три туита един сред друг, вторият от които гласи, че Бен Карсън (един от кандидатите на републиканците) си отива във Флорида след изборите в Айова. Щабът на Круз набързо разпространи този туит, изваждайки го от контекста. Все едно казаха - вижте какво, драги гласоподаватели, Бен Карсън напуска състезанието, няма какво да гласувате за него, по-добре гласувайте за мен.

В резултат на всички тези малки изборни трикове не е ясно какво точно се е променило в електоралните нагласи, но Тед Круз победи Доналд Тръмп в Айова. Предстоят още първични избори, примката около Тръмп се затяга, а Круз продължава да се позиционира като консервативния кандидат, който републиканците трябва да изберат. В същото време в отсрещния лагер има слухове, че Бен Карсън ще бъде вице на Хилари. Със затопляне на времето в Америка става все по-горещо.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване