03/10/16 06:59
(http://www.dnevnik.bg/)

Столичната община моли Валентин Златев да поръча нова експертиза на "Къщата с ягодите"


Столичната община моли собственикът на "Къщата с ягодите" бизнесмена Валентин Златев да поръча нова независима експертиза от специалисти от Университета за архитектура, градоустройство и геодезия (УАСГ). Според последната експертиза сградата трябва да бъде разрушена и възстановена в автентичен вид, но някои експерти оспорват това заключение и смятат, че тя може да се възстанови без да се събаря.

В писмо от 2 март, с което "Дневник" разполага, директорът на "Общински строителен контрол" арх. Влади Калинов предлага екип от експерти по сеизмично инженерство и зидани конструкции, които да извършат качествено и на съответното научно ниво исканата експертиза, включително да препоръчат методи и технология за възстановяване и укрепване на конструкцията на сградата на ул. "Сан Стефано" 6.

Писмото е изпратено с копие до ректора на УАСГ д-р инж. Иван Марков, зам.-кмета по културата Тодор Чобанов, както и до депутатите Методи Андреев (ГЕРБ), Вили Лилков (ДСБ), Мартин Димитров (гражданска квота на Реформаторския блок), Петър Славов (гражданска квота на Реформаторския блок), Валери Симеонов (Патриотичен фронт), Георги Кадиев (независим) и Стоян Мирчев (БСП). Те са направили предложение за тройна експертиза за състоянието и възможностите за укрепване на "Къщата с ягодите".

Това е второ предложение на Столичната община за нова експертиза, но предишната беше адресирана до Министерството на културата.

Предходната експертиза, въз основа на която съветът към министерството е гласувал "за" събарянето на къщата, беше критикувана от един от членовете на съвета - реставраторът Стефан Белишки от авторитетната международна организация за културно наследство ИКОМОС. Според него в нея няма доказателства, че тя е опасна, липсва и ключова проектантска документация, която да гарантира нейното "преизграждане" в автентичен вид,

За нова експертиза настояват от доста време и експертите в Националния институт за паметници на културата, които разглеждат проекта и се противопоставят на намеренията паметникът да бъде демонтиран и "преизграден".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване