03/10/16 20:36
(http://www.klassa.bg/)

Хайка на МВР за крадени коли и нагли мутри

 Масови хайки на полицията и жандармерията за крадени коли, кортежи, наркотици, оръжие и други незаконни дейности се извършват в София вече 2 дни.

В районните бяха прибрани за проверка и няколко криминално проявени, сред тях и небезизвестният Ивайло Борисов-Ториното, чиито гардове пребиха с палки семейство на околовръстното шосе в София преди 2 седмици.

Акцията е разпоредена от ръководството на МВР и е в три направления - проверки за крадени коли и кортежи, респектиране на мутри и противодействие на битовата престъпност (какви са конкретните резултати от акцията - виж долу).

В сряда вечерта полицаи масово спираха луксозни автомобили в кв. “Бояна”. Някои шофьори се разминали само с проверка на документите. Други обаче били подложени на цялостна проверка.

Униформените

гледали номерата

на рамите на

автомобилите,

проверявали жабките, страничните джобове на вратите и дори багажниците за забранени вещества и незаконно оръжие.

Следяло се и дали заедно с някоя от спрените коли ще отбие и друга, която е кортеж.

Именно колите с охрана са били поводът за разпореждането на проверката, научи “24 часа”.

На 24 февруари след спречкване на околовръстното шосе в София трима от гардовете на Ивайло Борисов-Ториното пребиха лекоатлета Васко Наумов и съпругата му. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверка за броя на частните кортежи в страната. По официални данни те са 117.

В четвъртък по обяд полицаи и жандармеристи

проверяваха

луксозни коли

пред хотел

“Маринела”

и близкото заведение “Кенди”. Операцията продължила близо час, като за това време са били спрени 20-ина коли, разказаха очевидци.

“Спряха ме и ми провериха документите за две минути, но приятел разказа, че са оглеждали колата му десетина минути”, каза каращ мерцедес мъж, който дошъл на обяд в заведение близо до хотела.

“24 часа” научи, че проверката пред хотел “Маринела” е била и заради неправилно паркиране. В района има платена зона и паркинг, но баровци масово спирали колите си на средата на улицата и блокирали движението. Заради това от 3 дни там има масирани проверки в опит да се прекрати порочната практика.

Хайки е имало и в столичните квартали “Драгалевци”, “Симеоново” и “Бояна”.

В четвъртък след проверка на джипа му мерцедес джи класа Ториното бе отведен в 6-о РУП. По-късно го освободили, след като подписал предупредителен протокол, че няма да нарушава обществения ред. Подобни мерки е имало и срещу други мутри и лица от криминалния контингент.

“Излизах от вкъщи, спряха ме за проверка и ме докараха тук. Подписах протокол, че няма да нарушавам обществения ред. Не само според мен, но и те си казаха, че е заради околовръстното. А акцията за кортежите е следствие на инцидента на околовръстното”, заяви на излизане от 6-о РУП Ториното пред Нова тв.

Проверката за крадени коли пък е с цел да се подобри статистиката на полицията за разкриваемостта на тези престъпления.

От началото на

годината в

столицата

са задигнати

307 автомобила,

което е с 98 по-малко спрямо същия период на миналата година. В баровския кв. “Бояна” например са откраднати едва две коли - голф тройка и старо ауди. Разкриваемостта обаче като цяло е ниска.

В София се задигат коли среден клас, които се продават на части в автоморгите. Няколко от топкрадците обаче свиват и луксозни возила. Преди около месец бе задържан Иван Янински-Шумахера. Той задигнал аудиото на Младен Михалев-Маджо, но след като разбрал чия е колата, се предал в полицията от страх. Шумахера е най-оборотният автокрадец в София и страната с над 40 висящи производства.

15 души са задържани в столицата, 681 проверени 

Полицаи и жандармерия проверяваха луксозни коли в “Бояна” в сряда вечерта и четвъртък.

Oбщо 15 души са били задържани за 24 часа при спецакцията в София, проверените са 681, съобщи МВР.

За 41 от проверените е установено, че притежават законно оръжие, при 37 то е за лично ползване, а на четирима е предоставено за служебно ползване като охранители.

Четири автомобила са спрени от движение за установени технически неизправности и един – заради съмнения, че е краден, информираха от МВР. 

 

 

Спецоперацията е част от цялостния план за противодействие на престъпленията в столичния град и следване на принципа за нулева толерантност към противообществените прояви и арогантното поведение на пътя, заявиха от вътрешното министерство.

С предприетите действия се търси постигане на обществена сигурност, което е една от основните задачи на полицията, увериха от МВР. От СДВР призовават гражданите да проявят търпение и толерантност при евентуални затруднения в придвижването им по време на извършваните проверки.

Проверките пред хотел “Маринела” са и заради неправилно паркиране. Там масово се спира на средата на улицата. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ
 
Полицаи и жандармеристи спираха за проверки на входа на “Бояна”.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване