03/12/16 06:30
(http://www.klassa.bg/)

Левите лидери дават зелена светлина на Плана „Станишев”

 Въвеждането на минимална работна заплата във всяка държава-членка в Европа, равни пенсии и заплати за половете, жените да бъдат представени във всички сектори и на всички нива в икономиката и обществото, както и да се радват на същите социални права като мъжете. Това са част от мерките, които ще предложат европейските социалисти за нова икономическа политика и справяне с безработицата в Европа. Те ще бъдат разписани в европейския План „Маршал”, придобил вече популярност повече като План „Станишев” и в Програмата за прогресивни реформи.

Очаква се двата документа да получат одобрението на левите лидери и премиери в събота. Те ще се съберат в Париж по инициатива на президента на ПЕС Сергей Станишев, а домакин ще е френският президент Франсоа Оланд, който ще отвори специално за срещата вратите на Елисейския дворец.

В лявата среща на върха ще участват вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел, премиерите на Италия и Португалия Матео Ренци и Антонио Коща, канцлерът на Австрия Вернер Файман, премиерите на Швеция, Малта и Чехия Стефан Льовен, Джоузеф Мускат и Бохуслав Сободка. В дискусията ще се включат и председателят на ЕП Мартин Шулц, шефът на групата на социалистите и демократите в ЕП Джани Питела, както и Федерика Могерени, Франс Тимерманс и други комисари от лявото политическо семейство.

По данни на статистиката всеки пети младеж в Европа е безработен, затова Станишев предлага план, който дава перспектива през младите и дава конкретни идеи за заетостта, инвестициите в образование, културните проекти и грижата за децата. Той е продължение на успешната инициатива на левите за Младежка гаранция, за която ЕК отдели 6 млрд. евро. Сега от ПЕС настояват за продължаване на гаранцията и устойчивост в нейното финансиране, както и за разширяването на обхвата й за младежи до 30 години. Сред предложенията в Програмата за прогресивни реформи пък е разписано още, че до 6% от БВП на страните-членки трябва да бъдат инвестирани в образование.

„Вече достатъчно видяхме от десния модел на управление в Европа - той води единствено до обогатяване на корпорациите. Цялата енергия на производството и развитите на икономиката в ЕС в момента е впрегната да обслужва само корпоративния капитал, а за обикновените граждани стигат само ограниченията и рестрикциите. Това трябва да се промени и промяна може да има единствено ако социалистите поемат инициативата”, заяви Станишев.

Президентът на ПЕС вече получи неофициалното одобрение на идеята за плана от повечето социалистически лидери миналия декември. А конгресът на ПЕС в Будапеща миналата година прие Пътна карта – 2019, за прогресивна Европа. Преизбраният лидер Станишев определи за политика номер 1 създаването на повече работни места като спешен приоритет за целия ЕС.

Сред най-важните акценти от програмата на ПЕС до 2019 г. е детската гаранция. Предвижда се създаването на фонд по подобие на младежката гаранция. Стратегията на европейските леви е децата в ЕС да имат равноправен достъп до образование, а страните членки да имат финансови инструменти за справяне с детската бедност.

За младежката гаранция пък се предвижда налагането й до 30-годишна възраст. Ще бъдат въведени и нови стипендии и програми за обучение на млади хора в ЕС без ограничения от това коя е тяхната родина. „Ако сега инвестираме в децата и младите, ние инвестираме в бъдещето”, смята Станишев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване