03/12/16 06:44
(http://www.klassa.bg/)

Парламентът прие на първо четене да бъде публикуван секретният доклад на одиторската фирма „Аликс Партнърс” за фалита на КТБ

 Парламентът прие да бъде публикуван секретният доклад на одиторската фирма „Аликс Партнърс” за фалита на КТБ. Това стана с приетите на първо четене промени в Закона за банковата несъстоятелност предложени от народните представители от ДПС Йордан Цонев, Петър Чобанов и Делян Пеевски. „За” промените гласуваха 124 народни представители, „против” - 0 и „въздържали се” – 4, с което той бе приет. Законопроектът предлага временните синдици на КТБ да публикуват на електронната си страница доклада от проверката на банковата несъстоятелност, който в момента се намира в секретната секция на Народното събрание. Според вносителите измененията са продиктувани от обществения интерес и са естествено продължение на политиката на ДПС за осветляване на всички факти и обстоятелства отнасящи се до фалита на КТБ. В рамките на дебата Йордан Цонев, един от вносителите на промените, заяви, че след разговори с председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков е станало ясно, че няма опасност държавата да претърпи вреди от разсекретяването на доклада. Йордан Цонев заяви, че ДПС ще подкрепи предложението на Мартин Димитров от РБ договорът за възлагане на международното разследване за КТБ да стане публичен. Според него всяка конфиденциалност е излишна. По време на дебата народният представител от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров посочи, че трябва ясно и категорично депутатите да си дадат сметка, че законът няма обратно действие. Според него той не може да действа със задна дата. Байрактаров подчерта, че тези договори не стават с публични средства, а са с частен ресурс и няма как да се оказва контрол. 
Вторият приет законопроект за промени в Закона за банковата несъстоятелност, предложен от депутати от ГЕРБ, бе приет на първо четене със 145 гласа „за” и 1 „въздържал се”. В него е заложено осигуряването на възможно най-кратък срок за справедливо удовлетворяване исканията на вложителите и другите кредитори на КТБ. От ГЕРБ считат за необходимо да се предвиди обявяване на всички списъци, съставяни от синдика.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване