03/15/16 16:55
(http://www.dnevnik.bg/)

Видео на живо: Полицията в Брюксел преследва въоръжен мъж, свързан с атентатите в Париж




Белгийски полицаи, разследващи атентатите в Париж, преследват въоръжен мъж в Брюксел, съобщи говорител на федералната прокуратура, цитиран от агенция "Ройтерс". Френската полиция също участва в операцията, каза вътрешният министър на Франция Бернар Казньов.

Възможно е да има повече от един преследван заподозрян, писа "Ройтерс". Повечето източници на телевизия France 24 говорят за двама заподозрени, но няма официална информация от властите.

По-рано в Брюксел бяха чути изстрели, а трима полицаи са били ранени, писа белгийското издание Le Soir. Според France 24 поне двама, може би трима полицаи са ранени, единият от които - сериозно. Блокирани са улици в южното предградие Форе.

Инцидентът се е случил на улица "Дю Дрие", където мъж е открил огън срещу трима полицаи на федералната полиция. Той е стрелял два пъти, като при първата престрелка са присъствали двама полицаи, а при втората, секунди по-късно, се е появил трети полицай. Все още не е ясно какво оръжие е било използвано. Улицата е затворена за движение.

Кметът на района Марк-Жан Жизел потвърждава за стрелбата и добавя, че броят на въоръжените не е ясен.

Две училища и две детски градини в квартала са затворени от съображения за сигурност. Учениците и децата са останали вътре и са в безопасност, съобщават от кметството.

#Belgium: Schools and kindergartens inside security perimeter in #Forest are closed and protected by police acc local media.— José Miguel Sardo (@jmsardo) March 15, 2016


Много улици в квартала са затворени. Около полицейските ограждения се струпват полицаи и минувачи, както и притеснени родители на децата, които чакат операцията да приключи в затворените училища.

Местните медии предават, че в училищните сгради има специални обезопасени помещения, където са събрани всички ученици.

Федералната полиция помоли медиите да не правят снимки и да не заснемат видеа в квартала. Районът близо до ЖП-линия, свързваща Брюксел с Париж и Амстердам е отцепен, над него лети хеликоптер.

#Alerte La @PolFed_presse demande de ne pas prendre de photos/filmer à #Forest https://t.co/2jcbKYpApg

— Le Soir (@lesoir) March 15, 2016
This is the scene of the anti terror raid in Brussels. Area completely blocked by police. pic.twitter.com/O3dZVsPr8o

— Sándor Zsíros (@EuroSandor) March 15, 2016
Междувременно жителите на Форе започнаха да споделят в Twitter снимки на животни с хаштага #ForestLockdown, за да скрият от социалната мрежа всякаква информация за продължаващата операция.

Do not share any pics of the ongoing operation in #Forest; instead, show your sweetest ... otter #Forestlockdown pic.twitter.com/TucFS82erj— Sharon Hillinger (@SharonHillinger) March 15, 2016


Подобен жест гражданите направиха и през ноември, когато полицията помоли да не се разпространяват снимки и данни за дейността ѝ, за да не се възползват от това преследваните терористи.

Атентатите в Париж на 13 ноември м.г. убиха над 130 души. Някои от заподозрените и извършителите се оказаха белгийски граждани от брюкселското предградие Моленбек.

Сред издирваните за трагедията в Париж е 26-годишният френски гражданин Салах Абдеслам, който още е в неизвестност. Властите в Мароко и Германия са издали заповеди за издирването му. Той напусна града малко след като брат му се взриви в една от атаките.

Абдеслам е бил спрян за кратко на сутринта след нападенията близо до френско-белгийската граница, но след това е бил пуснат да продължи с още двама спътници, защото името му още не е било обявено за издирване в цяла Европа.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване