03/15/16 05:58
(http://www.klassa.bg/)

Падат забраните за палатки до 100 метра от морето, после и извън къмпинги

 Две забрани за поставяне на палатки ще отпаднат в близките дни, категорични са експерти в туризма. Едната вече пада от приетия в парламента Закон за устройство на Черноморското крайбрежие, другата “ще излезе” от проектозакона за туризма до 28 март, когато трябва да приключи обществено му обсъждане.

 

В понеделник стана ясно, че

 

никой у нас няма

 

да мери 100

 

метра от морето,

 

за да опъне

 

палатка

 

или да паркира караваната или колата си.

 

След разпореждане от премиера Бойко Борисов пресслужбата на кабинета съобщи, че депутати от ГЕРБ спешно внасят в парламента предложение за отмяна на забраната за къмпингуване и паркиране в зона “А” по Черноморското крайбрежие. Текстовете ще бъдат разработени и внесени в деловодството на парламента в сряда.

 

Така в парламента ще влезе за ново гласуване точно първоначалният проект за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който бе одобрен от министър-председателя и Министерския съвет на 30 декември 2015 г.

 

“Разпоредих спешни действия от страна на парламентарната група на ГЕРБ за отмяна на спорните текстове от закона, които забраняват палатките и къмпингуването. Още вчера заявих, че ГЕРБ не е автор на тази идея, но от коалиционна култура депутатите ни са подкрепили поправки в последния момент преди гласуването на второ четене на закона. Аз съм “за” установяване на правила и регулации и споделям мнението, че терминът къмпингуване трябва да бъде конкретизиран”, коментира премиерът Бойко Борисов.

 

Екогласове

 

подсказаха за

 

решението

 

Малко преди официалното съобщение от МС, в профила си във фейсбук Борислав Сандов, съпредседател на партия “Зелените”, написа, че се готви отмяна на забраната за къмпингуване. (виж факсимиле от поста му горе) “Започнало е съгласуване между институциите”, обяви Сандов. От думите му става ясно, че премиерът Борисов е провел конферентен телефонен разговор с него с участието на парламентарната шефка Цецка Цачева.

 

Сандов твърди още, че в свой разговор с министърката на туризма Николина Ангелкова тя е поела ангажимент да се премахне и тоталната забрана за къмпингуване в цялата страна, която е залегнала в проекта на промени на Закона за туризма и нарекла тази поправка “грешка” и “недоглеждане”. Тези думи на министърката не бяха потвърдени от източници от Министерството на туризма. Оттам повториха становището си от неделя вечерта, че нито един от текстовете в проекта за изменение на Закона за туризма не е окончателен, тъй като общественото обсъждане за него бе удължено до 28 март.

 

От ведомството на Николина Ангелкова преди ден обявиха, че текстовете, за които не се постигне консенсус, няма да влязат за одобрение в МС и после в парламента.

 

Експерти в туризма обаче са категорични, че след 28 март от този проект ще отпадне текстът, че палатки и каравани може да се поставят само на предназначените затова места, т.е. в къмпинги.

 

Вероятно в бъдещия Закон за туризма ще има твърди изисквания към палаткуващите да осигурят хигиена на мястото, където летуват, и вероятно задължения на общините да контролират това.

Това сигурно ще стане с текстове, които дават право на кметовете да глобяват летуващите за лоша хигиена.

Ограниченията за палатките ще бъдат тези, които действат у нас отдавна - бивакуването е забранено в националните и природните паркове според Закона за защитените територии и на териториите на някои общини.

Как се стигна

до проблема?

Предложението за забрана за пренощуване, къмпингуване и паркиране на 100 метра от морето бе внесено между първо и второ четене на законопроекта на МС от Найден Зеленогорски от Реформаторския блок и от зам.- председателя на комисията Ирена Коцева от ГЕРБ. Останалите вносители са Александър Ненков, Добромир Проданов, Петя Аврамова, Румен Иванов, Силвия Хубенова, Цвета Вълчева от ГЕРБ, както и Костадин Марков от РБ. Текстовете бяха приети набързо, което предизвика гнева на зелените. Екоактивисти започнаха поредица протести на Орлов мост и пред президентството в София , а за понеделник бяха планирани шествия и във Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе, Шумен.

 

 

 

 

Цонко Цонев, бивш кмет на Каварна: Забраната за къмпингуване значи край на рокконцертите 

 

Всяка грешка може да бъде поправена. Парламентът трябва да отмени забраната за палатки край морето. Това заяви бившият кмет на Каварна Цонко Цонев. Според него забраната за къмпингуване означава край на всякакви рокпрояви. Досега при тях община Каварна организираше палаткови лагери до стадиона и дори на градския плаж и на Камен бряг.

На север от Златни пясъци има само един къмпинг с места за 30 палатки. Това е “Космос” край Дуранкулак. Новият закон слага край на усилията на община Шабла, която работи от няколко години по изграждане на биваци за почиващи. През 2015 г. за първи път в България на нейна територия бяха създадени временни биваци на морския бряг. Целта бе да се канализира и проконтролира дивият туризъм. Общата площ на местата за бивакуване бе почти 195 дка, като определените за целта терени бяха четири.

“Голяма е вероятността тази година община Шабла да не може да продължи да осигурява места за бивакуване, ако бъдат приети забранителните текстове. Причината е, че за тези места ще се изисква категоризация по Закона за туризма, като минималното ниво е къмпинг, но общината трудно ще може да покрие изискванията за къмпинг. Най-правилният вариант е да се облекчат условията за категоризация на къмпинги. Ако няма възможност да се увеличат къмпингите, това ще лиши от възможност за летуване много хора, каза кметът на Шабла Мариян Жечев. Заплашени от забраната са и рибарите, които се събират край Дуранкулашкото езеро.

Януари: 9% ръст на приходите от нощувки в туризма

 

 

 

 

 

Приходите от нощувки през януари достигат 39,4 млн. лв., съобщи НСИ. Това е ръст от 9%, в сравнение с януари 2015 г. Регистрирано е увеличение на приходите както от чужди граждани - с 10,2%, така и от българи - със 7,7 на сто.

Тези данни са следствие от нарастване на броя на отчетените нощувки през януари с 9,4% до общо 811,7 хил. Най-голямо е увеличението в хотелите с 3 звезди. В тях са 30,6% от нощувките на български граждани.

Иначе чужденците са предпочитали 4 и 5-звездни хотели, в тях са 71,8% от нощувките им у нас.

Като бройка и пренощувалите лица са повече с 11,6% и достигат 342,9 хил. От тях 64,1 на сто са българи. 2/3 са отседнали в места за настаняване с 1, 2 или 3 звезди за средно по 1,9 нощувки. Чужденците са реализирали средно по 3,1 нощувки.

НСИ обяви още, че през януари в България са работили 1829 места за настаняване с над 10 легла. 

Факсимиле от поста на Борислав Сандов във фейсбук. СНИМКА: 24 часа
Цонко Цонев, бивш кмет на Каварна СНИМКА: 24 часа
Протест на граждани и екоактивисти на Орлов мост в София. СНИМКА: 24 часа
Найден Зеленогорски- един от авторите на текстовете за забрана на къмпингуването при гледането на спорните текстове в парламента. В залата е и министърът на туризма Николина Ангелкова. СНИМКА: 24 часа

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване