03/17/16 05:55
(http://www.klassa.bg/)

Европейската комисия изложи следващите оперативни стъпки в сътрудничеството с Турция по миграцията

 Европейската комисия изложи днес своя принос за Европейския съвет в четвъртък и за срещата в петък на държавните и правителствени ръководители на ЕС с турския министър-председател. В Съобщение до Европейския съвет за следващите оперативни стъпки в сътрудничество ЕС-Турция в областта на миграцията Комисията очертава правните, оперативни и финансови детайли за това как сделката, договорена по принцип на срещата с Турция на 7 март, би могла да бъде осъществена.

Първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс заяви: "Предложенията, обсъдени от лидерите на ЕС и Турция за връщане на всички нови нередовни мигранти и хора, търсещи убежище, които пристигат в Гърция от Турция, като временна и извънредна мярка, която да бъде приложена  възможно най-скоро, заедно със презаселването на сирийци от Турция в ЕС, може да разруши веднъж и завинаги бизнес модела на трафикантите на хора. Но това може да стане само в съответствие с рамката на международното право и на правото на Европейския съюз".

Комисията докладва днес и по напредъка относно ангажиментите по преместване и презаселване на бежанци. Докладът съдържа препоръка за това как да се подобри реализирането на временната извънредна схема за  преместване и презаселване и на Европейската схема за презаселване.

Комисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос каза: "При изострящата се всеки ден хуманитарна обстановка в Гърция, страните членки трябва спешно да изпълнят ангажиментите си и да предотвратят по-нататъшно влошаване на ситуацията с бежанците в Гърция".

Комисията обсъди и дългосрочните мерки, които трябва да бъдат предприети, особено що се отнася до подобренията на настоящата система, определяща коя страна членка е отговорна за подадените молби за предоставяне на убежище (Дъблинската система).

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване