03/22/16 14:33
(http://pik.bg)

Бареков е предупредил преди месеци и Съвета, и Комисията за терористична заплаха

Бареков е предупредил преди месеци и Съвета, и Комисията за терористична заплаха

Евродепутатът Николай Бареков е предупредил преди месеци европейските институции за опасността от терористичен атентат и заплахата за националната сигурност на страните-членки на ЕС.

Той е задал въпроси и към Европейския съвет, и към Европейската комисия във връзка с атентатите в Париж и предприетите мерки за гарантиране на сигурността. До момента отговор от Съвета на въпроса за квотите за мигранти и гарантирането на националната сигурност няма. Отговорът на Комисията относно нерегистрираните СИМ карти на мобилни оператори в ЕС е по-скоро "отбиване на номера".

Заради неадекватните действия на институциите сме свидетели на поредица експлозии в сърцето на Европа.

Ето въпросът, зададен от евродепутата до Европейския съвет през януари месец:

" Относно:  Квотите за мигранти и гарантирането на националната сигурност

Във връзка с извършените атентати в Париж на 13.11.2015 г. стана ясно, че един от атентаторите е влязъл като бежанец на територията на ЕС с фалшив сирийски паспорт. Паспортът е на името на Ахмад Мохамад, сирийски войник, убит няколко месеца по-рано. Терористът е регистриран на 3.10.2015 г. на гръцкия остров Лерос и е продължил пътя си през Македония и Сърбия, като в Хърватия следите му се губят. 39 дни по-късно той се взривява до Стад дьо Франс.

Вторият атентатор, Салах Абдеслам, обявен за международно издирване, е засечен на 9.9.2015 г. на австрийската граница, влизайки от Унгария с кола в компанията на двама души, влезли като бежанци с фалшиви паспорти, чиято идентичност все още не е установена. Абдеслам e засечен на 4 август в Гърция, качвайки се на ферибота за Италия в компанията на Ахмед Дхамани, задържан за тероризъм на 20 ноември в Турция.

Атентаторът от Париж Абделхамид Абауд, е засечен през месец януари в Гърция на връщане от Сирия. Предполага се, че е влязъл като бежанец, използвайки фалшив паспорт.

По какъв начин Съветът може да гарантира, че истинската самоличност на мигрантите, намиращи се на територията на ЕС и впоследствие разпределени по квоти, е установена и няма опасност сред тях да има терористи?"

Това е питането му към Европейската комисия от ноември миналата година:

"Относно:  Превенция за справяне с нерегистрирани СИМ карти на мобилни оператори в ЕС

Като се има предвид, че в някои държави — членки на ЕС, може да бъде закупена и използвана СИМ карта от мобилен оператор, без да е необходима регистрация, което е предпоставка за използването на въпросните СИМ карти за престъпни и терористични дейности, би било добре да се последва примера на някои европейски страни за регистриране на всички закупени СИМ карти на тяхна територия. Като се има предвид, че всички СИМ карти са или предплатени, или на договор.

Във връзка със създалите се обстоятелства предлагам да се регистрират всички СИМ карти, издадени вече към потребителите, в реалистичен срок, отговарящ на извънредната ситуация в ЕС.

В тази връзка се обръщам към Вас със следните въпроси:

1. Информирана ли е Комисията от коя държава — членка на ЕС, може да бъде закупена предплатена и нерегистрирана СИМ карта, която може да бъде използвана на територията на целия ЕС?

2. Обмисля ли Комисията създаването на служба за бърз обмен на данни, свързани с мобилната телефония, между страните от ЕС, като превенция при извънредни ситуации?

3. Би ли могло първият въпрос да бъде наложен като мярка за регулация на СИМ карти, закупени извън ЕС, които се използват на територията на Съюза?".

Отговорът, даден от г-н Аврамопулос от името на Комисията:

"Понастоящем Комисията не разполага с информация за това дали е възможно закупуването на предплатени и нерегистрирани СИМ карти в някои от държавите — членки на ЕС. Съгласно проучване на GSMA(1) от 2013 г. към момента на публикуване на проучването в близо половината от държавите — членки на ЕС, е съществувала задължителна регистрация на СИМ картите; към същия момент решението на някои държави членки е било да не въвеждат задължителна регистрация, а други са обмисляли възможността да въведат такава регистрация.

Посредством редица инструменти на ЕС вече са създадени служби за бърз обмен на всякакъв вид информация, включително при извънредни ситуации. Шведската инициатива например е такъв инструмент, съгласно който се прилагат строги крайни срокове във връзка с исканията за данни. Съответна информация, включително данни, свързани с мобилната телефония, се обменя също така чрез Европол, като тази служба е на разположение и за предоставяне на оперативна помощ, анализ и координация. Ето защо понастоящем Комисията не планира създаването на отделна служба за бърз обмен на данни, свързани с мобилната телефония, при извънредни ситуации".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване