03/22/16 20:46
(http://www.klassa.bg/)

Светът е потресен от кървавата касапница в Брюксел! Вижте реакциите на международната общност

 Международната общност е потресена от терористичните нападения в Брюксел, които разтърсиха белгийската столица във вторник. Взривове избухнаха и на летището, и в метрото. Според последните доклади, 34 души загинаха, а 135 са ранени.
България
България категорично осъжда актовете на тероризъм в Брюксел и изразява своите съболезнования на семействата и приятелите на жертвите, се казва в телеграма от българския президент Росен Плевнелиев до крал Филип от Белгия.
"България категорично осъжда актовете на насилие и подобни действия срещу цивилни не могат да бъдат оправдани. В този труден момент бих искал да изразя нашата съпричастност и ангажираност и да пожелая бързо възстановяване на ранените...", пише българският президент. 
Български премиер Бойко Борисов заяви, че атентатите в Брюксел говорят за "абсолютен провал на външната политика на редица държави-членки на ЕС".
"Нечестно и несправедливо е, когато хората, за които се грижим, нанесат удари в сърцето на Европа. В инцидента виждаме абсолютен провал на външната политика на цяла група европейски страни. Невъзможно е в нашето общество да се интегрират терористите .." - каза Борисов, който коментира ситуацията в Брюксел. Той допълни, че са взети всички необходими мерки, за да се гарантира сигурността на територията на България.

По-рано, в специално изявление, излъчено от пресслужбата на правителството, Борисов заяви, че "днес, всички европейци трябва да покажат на света, че няма да позволят на тероризма да унищожи нашата цивилизация." "Знам, че ще можем да постигнем това по най-убедителен начин, защото това е част от общите ни ценности, общите ни морал и култура. Уверявам приятелите ни от Белгия и тяхното правителство, че в този труден момент България е с тях и те могат да разчитат на пълната помощ и солидарност ", каза Борисов, като изрази дълбоки съболезнования. 

Германия
Канцлерът на Германия Ангела Меркел нарече терористи организаторите на взривовете в Брюксел, които отнеха повече от 30 човешки живота, и призова всички да се обединят в борбата с тероризма.
"Убийците от Брюксел са терористи без човешки образ  Нашата сила е в нашето единство", заяви тя, призовавайки страните от Евросъюза да се сплотитят против тероризма. По думите й, гражданите на Германия са напълно солидарни с белгийските си съседи. 

Русия

Руският президент Владимир Путин изказа съболезнования на краля на Белгия Филип и на всички белгийци.
"Президентът Путин изрази съболезнованията си към крал Филип от Белгия във връзка със смъртта на цивилни граждани в серия от експлозии в Брюксел. Той категорично осъди варварските престъпления" - заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.
Той допълни, че руският лидер е изрази съболезнованията си и към всички белгийци. Путин е заявил, че руснаците изразяват абсолютната си солидарност с белгийците в тези трудни часове."

Руският премиер Дмитрий Медведев изрази дълбоките си съболезнования от името на правителството и от свое име във връзка с многобройните жертви на терористичната атака в белгийската столица.  Медведев нарече идиот председателя на Съвета за сигурност на Украйна (СБУ), който изрази съмнение, че Руската федерация може да участва в бомбените атентати в Брюксел. 

"Ние силно осъждаме този варварски престъпления срещу цивилни. Инцидентът отново изтъква необходимостта от координирани усилия от страна на международната общност в борбата срещу заплахите на тероризма", се казва в писмо до министър-председателя на Белгия Шарл Мишел, предават от пресслужбата на кабинета.
Медведев предаде на белгийския си колега "искрените думи на подкрепа за роднини и приятели на жертвите и пожела бързо възстановяване на ранените и пострадалите."

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил е изпратил съболезнователно писмо до крал Филип  във връзка с терористичните актове в Брюксел. "Нечовешките действия на терористите се опитват да налагат идеология на насилието по света днес, но цивилизованата и солидарна общност решително се противопоставя на омразата и разделението", се казва в писмо до патриарха. Той отбеляза, че Руската православна църква съчувства на всички, които в резултат на трагедията са загубили своите близки.
Патриархът пожела на семействата и близките смелост и духовна сила, за да издържат изпитанията, пред които са изправени, както и "бързо възстановяване на пострадалите." "С искрени съболезнования", е подписано писмото от патриарха.

Политиката на "двойни стандарти" води до терористични актове. Руската федерация призовава за глобални усилия за борба с тероризма, заяви говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова пред телевизионния канал "Русия 24". 

"За съжаление, днес стигаме до един много тъжен резултат от политиката на" двойни стандарти" в тази област, каза тя. "Много е важно да започнат конкретни действия на глобални и целенасочени усилия, за да бъде отблъснат международният тероризъм", каза Захаров.

Председателя на Европейския съвет Доналд Туск  е шокиран от атентатите, се казва в изявление, разпространено в белгийската столица. "Шокиран съм от днешните експлозии на летището и в метрото в Брюксел, каза той и изрази искрените си съболезнования на роднините и приятелите на жертвите.

На свой ​​ред, върховният представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини нарече събитията в Брюксел, "тъжен ден за Европа."

Белгия
Белгийски крал Филип и Кралица Матилда са "шокирани" от актовете на тероризъм в Брюксел, заяви говорителят на Кралския дворец. Според него, кралското семейство е в постоянен контакт с правителството и наблюдава ситуацията. Те са "шокирани от събитията, които станаха тази сутрин на летището в Брюксел и в метрото," цитира официалния представител агенция Belga.
Кралят и кралицата са изразили съболезнования на близките на загиналите в терористичния акт в Брюксел. "Нашите мисли са при мъртвите и ранените в жалките и брутални атаки", се казва в изявлението.
В Белгия се случиха "грозни и смъртоносни терористични атаки", каза на свой ​​ред премиерът на Белгия Шарл Мишел. 

Австрия
Австрийският президент Хайнц Фишер остро осъди терористичните атаки в Белгия. В публикувано изявление, държавният глава подчерта, че "тероризъм и атаките срещу цивилното население не трябва да отклоняват страните от демократичния път." 
Фишер също така изрази съчувствие към близките на жертвите на терористичната атака. 
Австрийският външен министър Себастиян Курц заяви, че "терористичните атаки от летището в Брюксел и в града са шокиращи".  Той също така изрази съболезнованията си на близките на загиналите в взривовете.
Австрийското правителство осъди актовете на тероризъм в Брюксел и изрази своята солидарност с белгийските хора. Както се отбелязва в съвместното изявление на канцлера и заместник-канцлер Вернер Файман и Рейнхолд Митерлехнер, публикувано на сайта на правителството, "тези атаки срещу населението в центъра на Европа са страхлива и варварска форма."
"Ние изразяваме нашето най-дълбоко съчувствие и съболезнование на роднините и приятелите на жертвите," - се казва в изявлението. "Европа трябва съвместно да се бори срещу тероризма и решително да защити демократичните ценности", подчертават те.


Великобритания
Британското правителство ще направи "всичко възможно", за да помогне в разследването на експлозиите на летището в Брюксел. Това заяви министър-председател Дейвид Камерън . "Аз съм шокиран и разтревожен от събитията в Брюксел - каза министър-председателят на официалната си страница вTwitter. "Ние ще направим всичко възможно, за да помогнем", посочва той. 
Европа може да се бори с международния тероризъм само чрез съвместни сили, и Обединеното кралство от своя страна, е готово да направи всичко по силите си, за да се предотвратят терористични атаки, като тези в Белгия, в бъдеще, каза Камерън.
"Ние трябва да обединим усилията си, така, че терористите да разберат, че не могат да спечелят," каза британският лидер и обеща на белгийските власти всякаква необходима помощ. 

Египет
Актовете на тероризъм отново изтъкват необходимостта от единство на световната общност в борбата с този бич. Това се казва в изявление на Министерството на външните работи на Египет, получена от офиса в Кайро.

"Остро осъждаме терористичните атаки, които сполетяха белгийската столица и доведоха до голям брой жертви и ранени. Изразяваме дълбоки съболезнования на правителството и опечалените семейства", се казва в комюнике от името на официалния представител на Министерството Ахмед Абу Зейд. Той подчерта, че позицията на Кайро идва от факта, че "жестокостта на тероризма не прави разлика между религии и раси, и не познава граници." 

"Призоваваме международната общност да прояви солидарност и да се изправи срещу това ужасяващо явление и неговото разпространение, което се наблюдава днес, заяви говорителят на външното министерство. Време е светът да заеме твърда позиция за борбата срещу международния тероризъм, който е насочен към подкопаване на сигурността и стабилността на нациите, и срещу цялата човешка цивилизация." 
Според Абу Зейд в страната му "няма съмнение, че белгийските власти ще направят всичко възможно, за да разкрият обстоятелствата на тези трагични инциденти, както и да изправят извършителите пред правосъдието." "В този труден момент, Египет стои рамо до рамо с правителството и народа на Белгия", каза той. 

"Атаките, извършени от терористи, са в противоречие с исляма". Това изявление бе направено от най-големия ислямски университет в света "Ал Азхар" . "Атаките в Брюксел са срамни престъпления и нарушават ислямските учения", - се казва в изявление на "Ал-Азхар", чието управление е в столицата на Египет - Кайро.

Испания
Тероризмът няма да може да спечели срещу европейската демокрация, каза и.д. министър-председател на Испания Мариано Рахой. "Тероризмът няма да бъде в състояние да победи единството на демократите на ЕС. Той винаги е бил и ще бъде голямо варварство и несправедливост", каза и.д. премиерът, коментирайки експлозията в Брюксел. Рахой изрази своята "подкрепа и солидарност" за жителите на Белгия.

Италия
Тероризмът е заплаха за свободата и мирното съвместно съществуване, заяви италианския президент Серджо Матарела, който категорично осъди атентатите в Брюксел. "Необходимо е да се изправим срещу това предизвикателство с помощта на обща стратегия, която да включва работата в различни посоки. Сигурност, военни тактики и култура са изложени на риск, тероризмът заплашва свободата и бъдещето на мирно съвместно съществуване", каза още Матарела. 
"Последната терористична атака в Брюксел е трагично потвърждение, че целта на тероризма е традицията на свободата и демокрацията, добави държавният глава. Всички европейски страни трябва да се обединят в противопоставянето на тази опасност, допълва той. 

Полша

Европа трябва да се обедини в борбата срещу тероризма, написа на официалната си страница в социалната мрежа Twitter, президентът на Полша Анджей Дуда, който изрази съболезнования за жертвите на терористичните атаки в Брюксел. "Войната срещу терора е наша обща отговорност", допълни той.
"Това не са случайни хора, а оборудвана армия", коментира още той. Политици в страната поискаха да се свика заседание на Съвета за национална сигурност по този въпрос. "Ние се занимаваме с професионални атаки. Това не са случайни хора, а в действителност е въоръжена армия. Това е война. Това е още един удар от серията атаки ...", коментират още политически лидери в страната.  

Румъния
Атаките в белгийската столица показват, че "тероризмът остава в сърцето на Европа." Това каза президентът на румъния Клаус Йоханис.
Румънският външен министър Лазар Команеску, от своя страна, подчерта необходимостта да се "обединят силите си, за да се сложи край на този бич на XXI век".

САЩ
Американският милиардер и един от кандидатите за президент на САЩ от Републиканската партия - Доналд Тръмп, поиска затварянето на границите на САЩ във връзка с терористичните атаки в Брюксел. Пред телевизионния канал Fox News самият той обеща "Аз ще затворя границите ни".

Турция
"Брюксел се е превърнал в мишена на терористите, които не признават морал, човечност и граници", каза турският президент Тайип Ердоган, който категорично осъди терористичните атаки в Брюксел и призова за съвместна борба срещу тероризма. Това се посочва в писмено изявление, разпространено от турския лидер.
"Силно осъждам и проклинам тези нечовешки терористични атаки в Брюксел. Аз искам да изкажа най-искрените си съболезнования на близките на жертвите и на хората в Белгия, и пожелавам бързо възстановяване на ранените. Ние сме готови да предоставим всякаква подкрепа на Белгия. Атаките в Брюксел показват, че всички ние трябва да работим заедно, за да се борим срещу всички форми на тероризъм ", каза Ердоган.
Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу осъди нападенията, извършени в Брюксел, и призова за сътрудничество в борбата срещу тероризма. 

Франция
Експлозиите в Брюксел взривиха цяла Европа, каза френският президент Франсоа Оланд . "Това е удар по цяла Европа" - каза френският лидер след спешно заседание на Съвета за сигурност на страната в Елисейския дворец.  Франция е за засилване на съвместните усилия в борбата срещу тероризма на равнище ЕС, допълни той. 

"Сегашната ситуация показва необходимостта от засилване на съвместните усилия на равнище ЕС за борбата с тероризма. Трябва да бъдат засилени мерките за контрол в Шенгенското пространство", посочи още той. 

От своя страна, френският премиер Мануел Валс повтори думите си след терористичните атаки през ноември в Париж: "Ние сме в състояние на война".  "Заплахите трябва да мобилизират всички сили," каза още Валс.

Япония
Международната общност трябва да работи заедно, за да се бори с тероризма, всякакви прояви на който са неприемливи, заяви японският премиер Шиндзо Абе, коментирайки серията от терористични нападения в Брюксел.

"Смъртта на голям брой хора, е скандална и шокираща. Тероризмът е напълно неприемлив. С него трябва са се справят всички в сътрудничество", цитира думите му агенция Киодо. Абе също така изрази съболезнования на семействата на всички жертви на терористични атаки в Брюксел.
В допълнение, японският премиер обеща да "вземат всички мерки, за да се гарантира безопасността на японските хора в чужбина и в страната, както и да се предотврати повторната проява на терористични атаки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване