03/26/16 06:17
(http://www.klassa.bg/)

Как да оцелеем под прицела на терористи

 При стрелба на улицата залягайте

до бордюра, ако сте заложници,

не стойте до прозорците и не

гледайте джихадистите в очите

 

София, 24 март сутринта, по-малко от 48 часа след бомбения ад в Брюксел, взел повече от 30 жертви, десетки хиляди софиянци, живеещи и работещи в района на кв. “Изток” изтръпнаха на път за офисите си.

“Бомба ще избухне в някой от автобусите на градския транспорт, спиращи на хотел “Плиска”, заплашил ден по-рано в следобедните часове мъжки глас на дежурния телефон 112. Предупреждението не е единствено по рода си, защото стотици подобни се приемат всеки месец на спешния телефон. Този път обаче около 22 часа същия ден на официалната си фейсбук страница американското посолство предупреждава, че има сериозна заплаха от терористичен акт в южния жилищен квартал.

В ранните часове на 24-и заплахата е вече по всички информационни емисии на радиа и телевизии, а много родители буквално обмислят дали да не обърнат колите, защото в този момент превозват децата си към училище или курс по английски буквално

 

на метри от мястото,

нарочено за

терористична атака

 

 

 

Властите бързо съобщиха, че реална заплаха няма, но усещането за надвиснала опасност остава и ни кара да се запитаме, ако утре или в друг ден в съвсем близкото бъдеще се окажем пред дулото на автомат “Калашников” на атентатор от “Ислямска държава” или пък попаднем в обхвата на камикадзе, облякло шахидски колан, знаем ли какво да направим, за да увеличим максимално шанса си да оцелеем.

 

Първият и може би най-важен съвет е, да бъдете бдителни, ако нещо ви се стори съмнително, категорични са наши антитерористи и експерти по сигурността.

 

 

“Ако сте достатъчно наблюдателни и станете свидетел например на странно държащ се пътник на летището или пък забележите необичайно много хора да се събират в едно жилище или пък странно използване на гаражи в блока, веднага звънете в МВР, защото така може да предотвратите терористична атака”, препоръчва командос с дългогодишен опит в борбата с тероризма. Оказва се, че при разследванията на много от терористичните актове в последните няколко години поне двама - трима свидетели са се усъмнили в атентаторите преди съответната атака, но не са съобщили на властите. В няколко от предотвратените атентати пък именно бдителни съседи подават първата информация за разкриването на терористична клетка, която подготвя атака.

 

Ако атентатът обаче вече е в ход и попаднете в епицентъра му, е много важно да не се паникьосвате и да сте подготвени за реакция, защото първите секунди са ключови за оцеляването ви, категорични са български командоси и колегите им от Израел и Великобритания.

 

 

 

“При стрелба на улицата или в заведение легнете и потърсете прикритието на бордюр или стена на сграда. В случай на превземане на транспортното средство от терористи не се втренчвайте в тях, не ги гледайте. Ако усещате, че щурмът на спецчастите ще започне всеки момент, не заставайте до прозорци. В тези случаи е

 

животоспасяващо да лежите

на пода до края на операцията”,

 

са част от ключовите съвети на български и израелски специалисти по антитероризъм.

 

 

Експертите препоръчват още, ако се возите в метрото, да избирате вагони в центъра на композицията. За предпочитане е да сте прав с лице в посока на движението. При взрив в метрото веднага се постарайте да отворите вратата. Не бързайте обаче да излизате, защото не знаете дали е прекъснато контактното напрежение от релсите. Ако в тунела има дим, закрийте носа и устата и легнете на пода на вагона. Ако взривът е избухнал на метростанция и сте дълбоко под земята, опитайте да стигнете до вентилационна шахта или друг източник на чист въздух.

 

Ако бъдете взети за заложници, най-важно е да запазите самообладание и да не предприемате нищо, което може да застраши живота ви. След кървавите атентати в Париж от 13 октомври 2015 г. Би Би Си разпространи съвети на английските експерти. Какво трябва да правите по време на атака?

 

 

 

Бъдете подготвен

 

Много оцелели от парижките атаки казаха, че са помислили първите изстрели за фойерверки. Това е типично, казва Джон Лийч, психолог по оцеляване и инструктор по военно оцеляване.

 

Хората, които не очакват изстрели, ще предположат, че те са нещо друго, защото това не се вписва в техните очаквания. “Ние отговаряме на модела в главата си и не реагираме директно на околната среда, а това ни прави уязвими”, казва той.

 

 

 

Времето, което е необходимо, за да разберем какво се случва, може да доведе до летален край. Но ако някой вече е обмислил най-лошите сценарии, тогава този процес ще бъде по-бърз. “Всичко, което трябва да се запитате, е – ако нещо се обърка, каква ще бъде първата ми реакция”, обяснява Лийч.

 

Лесно е да си в ресторант или кино, без да обръщаш никакво внимание на аварийните изходи. Но да знаете къде са те, може да спаси човешки животи. В атаката на концертната зала “Батаклан” охранител поведе група от хора към тяхната безопасност, използвайки пожарния авариен изход вляво от сцената.

 

Реагирайте бързо

 

По-голямата част от хората ще бъдат твърде объркани, за да направят каквото и да е по време на атака. Лийч е бил свидетел на животозастрашаващи ситуации в целия свят и е установил, че само 15% от хората биха реагирали по начин, който ще им помогне да оцелеят. До 75% ще бъдат прекалено объркани от това, което се случва около тях, за да реагират. В останалите 10% ще се реагира по начин, който намалява шансовете за оцеляване, а също така пречи на другите хора, казва той.

 

 

Решителните действия могат да направят оцеляването много по-вероятно. Но част от човешката природа е да се изчака другите хора да действат първи. В класически експеримент психолози поставят хората в една стая, която изпълват с дим, за да видят как биха реагирали. Хората, които са били сами, са по-склонни да предприемат действия, отколкото онези, които са били в групи с други хора.

 

Бъди малка цел

“Където има прикритие от поглед, има покритие от пожар”, съветва Йън Рийд – бивш британски войник, военен инструктор и главен изпълнителен директор на фирмата Formative Group Security. Първото нещо е да се опитаме да се измъкнем от пътя и да направим себе си по-малка мишена. Това може да включва простото залягане на земята, но в идеалния случай твърдо прикритие като бетонна стена е най-добрият вариант.

 

Когато една атака се случва в претъпкано пространство, един куршум може да нарани няколко души. Стоенето извън обсега намалява риска да бъдете уцелени съзнателно, а също така и вероятността да бъдете засегнати от някой, който стреля напосоки в стаята.

 

Много от оцелелите в Париж са направили инстинктивно именно това – превърнали са масите в импровизирано прикритие или са се прикрили зад тонколоните в концертната зала. Но липсата на прикритие на основния етаж на “Батаклан” означава, че не всеки е имал шанс да се спаси.

 

 

 

Ирландска двойка пък оцеля, като се престориха на мъртви. Друга оцеляла от атаката в Париж, Тереза Седе, заяви пред Би Би Си: “Един човек беше тежко ранен и стенеше, така че ние му казвахме:“ Шшт, бъди тих, остани жив и не мърдай, защото всеки път, когато някъде има движение там, има и повече изстрели.”

“Те търсят движение – това ще привлече погледа”, обяснява Рийд. Това е особено вярно, ако е тъмно. Някои хора в “Батаклан” са избягали, докато нападателите са презареждали. Това може да бъде рисковано, но в някои случаи бягството е добра идея.

През януари миналата година 24-годишният Ласана Батили бе обявен за герой, след като скри пазаруващи в парижки магазин с кашерна храна в хладилния склад на мазе по време на атаката от стрелец ислямист. Той изключил хладилника и светлините и се затичал, за да извика помощ. Всички, които е скрил, оцеляха.

След бягството

Веднъж след като са успели да избягат от ситуацията, за тях е важно да останат бдителни. “Избягайте колкото се може по-далеч, зад толкова твърдо и стабилно прикритие, колкото е възможно, след което отидете до най-близкия представител на правоохранителните органи за помощ”, категорични са експертите по антитероризъм.

Може да е опасно да се присъединявате към големи групи в близост или да използвате обществения транспорт. “Винаги предполагайте, че там може да има второ, допълнително устройство или друго планирано терористично действие”, казват още специалистите. Важно е да се приемат съвети от полицейски служители или други длъжностни лица, тъй като те познават по-добре ситуацията.

Помагайте си взаимно

Шансовете да бъдете заловени или да попаднете в голяма атака все още са ниски. Но ако това се случи, сътрудничеството с другите хора може да увеличи шанса за оцеляване, казва пред Би Би Си Крис Кокинг, социален психолог и експерт по поведението на тълпата.

След лондонските атаки Кокинг помогна и интервюира десетки хора, които бяха жертви, и установи, че най-бързият и най-ефикасният начин за евакуиране на група е хората да работят заедно.

Това е единственият начин да се избегнат ситуации като затискане на зрители при бягство от пожар. Кокинг казва, че повечето хора са склонни да се опитват да помагат един на друг, дори в екстремни ситуации. “Има предположение, че в такива ситуации всеки действа за себе си, но това просто не се случва”, казва той. 

 

 

Превземане на атомна централа

или похитен самолет

тренират в СОБТ

 

Kак да превземат похитен самолет, да спасят заложници в кола или да се преборят с терористична атака срещу атомната ни електроцентрала. Това е само част от ежедневната тренировъчна дейност на Специализирания отряд за борба с тероризма.

 

Почти всичко около реалната дейност на СОБТ е обвито в тайнственост, защото почти няма документ в отряда, който да не е с гриф “Строго секретно”. Пази се в тайна не само броят на командосите, а и за колко време всеки от тях може да сложи по себе си 20-килограмовата униформа и снаряжение, така че да е готов за битка.

 

Адресите, където живеят те и семействата им, също са скрити, телефоните им не присъстват в указателите, а автомобилите им се регистрират по специален режим.

 

Командосите са единственото звено, в което всички са в постоянна бойна готовност. Те могат да се отзоват за минути, за да се включат в неотложна операция по всяко време на деня и нощта. Всеки антитерорист взема разрешение, преди да отиде на почивка или реши по друг повод да напусне София. Те трябва да имат готовност да бъдат извикани дори и ако са на море или карат ски.

 

Баретите по цял свят спазват американското правило

“Задържане на второ

възможно място”

Разкодирано, това изречение значи, че дори и да имаш възможност за арест, ако той е рисков, по-добре остави този път човека да избяга. Нека да излезе например от центъра на града или от автобус, пълен с хора, и го задръж там, където до минимум ще са ограничени свидетелите около него.

 

Когато не са на акция, командосите ежедневно тренират поне по 4-5 ч. Работният ден започва в 8 ч, обикновено сутрин се стреля с различно оръжие или се тренира тактика за завземане на сгради, автобуси или други обекти.

Всеки служител на СОБТ си има и допълнителна специалност, някои са снайперисти, други - водолази, а трети - парашутисти.

 

Снайперовата подготовка си е цяла наука, тя не се изчерпва в това да вземеш шепа патрони, да залегнеш зад пушката и да започнеш да стреляш, подчертават от СОБТ. Снайперистът трябва първо да може да проучи обектите, да може да си подсигури зоните за наблюдение.

Понякога той дори не знае точно как изглеждат хората, които трябва да бъдат опазени, но заеме ли позиция, точният му мерник е гаранция за живота на обектите.

Тези командоси най-често застават на позиция, когато има големи официални събития с важни световни лидери, когато има висок риск от терористична атака.

Водолазите в отряда могат да се придвижат тайно под вода край бреговата ивица на морето и да изненадат терористи, които искат да взривят кораб или пристанище или са взели заложници.

 

Парашутистите пък и ден, и нощ трябва да умеят да се приземят незабелязано на покрива на някоя сграда или на малка площадка, където със стъпването на земята трябва да са готови да влязат в битка.

 

Антитерористите провеждат специална подготовка за действия при ядрена опасност в АЕЦ “Козлодуй”. Тренирали са и

в хранилището за

радиоактивни

отпадъци

до Нови хан.

“Подготовката е изключително тежка и сложна, затова още на приемните изпити се опитваме да откажем кандидатите, които си мислят, че работата ни е като по телевизията", обясняват дългогодишни служители на отряда.

Щом премине ситото на изпитите, новопостъпилият командос започва дълго обучение и поне няколкомесеца тренировки, преди да отиде на първата си мисия. Веднъж обучен обаче, се превръща в перфектна бойна машина, която може да реагира при всяка ситуация.

 

 

Летищата в Израел

 

най-защитени

 

Всеки пътувал към и от Израел знае какви разпити и проверки се правят. При това да влезеш в страната е много по-лесно, отколкото да излезеш.

“Ваша ли е чантата? Откога я имате и откъде точно я купихте? Кое училище сте завършили? Какво работите и какво правихте в Израел? Сам ли си подредихте багажа, или някой ви помогна? Докато спяхте, чантата във вашата стая ли беше?”

Това са само част от стотиците странни въпроси, които е много вероятно да ви зададат, докато минавате през чек-ин или секюрити проверка на най-голямото международно израелско летище “Бен Гурион”. Така се проверява всеки един от 16-те млн. пътници, излитащи оттам всяка година.

 

Дори само един колебаещ се или недостатъчно ясен отговор ще доведе автоматично нова поредица питания. Някои от тях звучат почти абсурдно, други са изнервящи. Подобен разговор може да продължи 30-45 минути или цял час, може дори да бъде извикан служител, който да ви проговори на родния език, за да провери дали наистина ви е майчин. Стига офицерът по сигурността да е преценил, че има нужда от тази проверка.

 

Мерките за сигурност на аерогарите в Израел са може би най-драконовските в света, но резултатът е впечатляващ - от 1972 г. насам не е имало осъществен атентат на международно летище в близкоизточната държава, въпреки че за тези години в страната са извършени стотици терористични нападения.

 

Според израелските сили за сигурност основната опасност идва от пасажерите, които напускат Израел - тоест тези, които влизат на летището по земя. Затова и основните мерки за сигурност са насочени към заминаващите пътници. А служителите по сигурността дори не се вълнуват толкова от конкретните отговори на всеки заминаващ, за тях е важна невербалната реакция, която понякога издава терористите.

 

Освен изключително комплексната система, която оценява степента на риск и използва най-модерните технологии, като част от защитата израелците ползват и специфично профилиране по раса, националност и дори религия. Това значи, че най-малко проблеми на проверките могат да очакват израелски граждани с еврейска религия. Много по-задълбочени проверки са гарантирани за мюсюлманите, гражданите на страни, които са в конфликт с Израел, и всеки, за когото е преценено, че попада в рисков профил.

 

Спирки на метро и

аерогари най-често

набелязвани за атака

Cпирки на метрото и аерогарите са най-предпочитаните цели за атака от терористите. Причината е, че през тези невралгични точки потокът от пътници е най-голям. Освен това на тези места рискът терористът да бъде забелязан като съмнителен преди атентата е много по-нисък, обясняват специалистите по антитероризъм. Експерти са установили още, че терористичните организации или клетки от нов тип проучват доста по-задълбочено целите си. Дори се проверяват регулярни бизнес изследвания, които броят колко хора преминават за час през определено място. По този критерий в обхвата на застрашените обекти попадали и магазините за мобилни телефони, защото в последните години офисите им по целия свят се отварят само на места, където преминават поне 500 души на час.

 

Как се разпознава

бъдещ атентатор?

Първият белег, който подсказва, че един обикновено млад човек е избрал насилието и терора за своя кауза, е окончателното скъсване със семейството, роднини и приятели. Прекъсват се рязко и контакти с колеги в компанията, където той работи, а бъдещият терорист започва усилено да се интересува от бунтари. Търси комуникация с тях, първоначално само разговори. Това са част от заключенията на изследователи, направили портрет на потенциалния терорист камикадзе.

В списъка на поведенческите характеристики, които показват, че някой е бъдещ атентатор, е рязката промяна в навиците му. На първо място изострено внимание към външния вид. Възможни са две крайности - лоша и занемарена външност или подчертано поддържан външен вид.

Не е задължително терористът да е чужд гражданин и такъв, който е носител на различни генотипни характеристики от тези на околните, установили са още изследователите. Може да е ново, невписващо се в общия фон лице, което обаче на всяка цена се стреми да се слее с общия поток хора.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване