06/04/16 06:59
(http://www.klassa.bg/)

Китай си пазарува в Италия индустриални бижута на кило

 През последните години Китай е инвестирал в Италия баснословната сума от 100 млрд. евро. Според медиите, които вчера публикуваха информацията, „червените капиталисти“ от азиатския икономически гигант купуват направо „на кило“ участия в най-развитите индустриални сектори на страната – от машиностроенето, през хранително-вкусовата промишленост, та чак до модата. В момента на дневен ред пък е приключването на сделките по придобиването на контролните пакети акции и на двата световно известни футболни клуба на Милано – „Интер“ и „Милан“.

В класацията на пишещото братство за напазаруваните само през последните 2 г. от Пекин италиански промишлени бижута на първо място е каучуковият гигант „Пирели“. Прочутият колос за производство на автомобилни гуми бе купен през миналата година от държавния химически концерн „Chem China” за 9 млрд. евро и е една от най-големите чуждестранни китайски придобивки. Срещу 2 млрд. евро „червените бизнесмени“ неотдавна са станали собственици на мажоритарния пакет акции на неголяма банка, която обаче контролира двете мощни електроразпределителни дружества “Snam” и „Terna“. Пак с енергетиката е свързано закупуването през 2014 г. срещу 400 млн. евро на италианския производител на съоръжения за отрасъла „Ansaldo Energia” от световния гигант за производство на същото оборудване „Shanghai Electric“. А 110 млн. евро е струвало най-голямото засега участие на Китай в хранително-вкусовата промишленост на Апенините – завода за индустриално производство на висококачествен зехтин „Сагра“. Предприемачите от страната на победилия комунизъм обаче нямат нищо против и екстремния лукс – преди две години те придобиват срещу близо 400 млн. евро прочутата италианска корабостроителница „Ферети“, която е №1 в света по конструирането на баровски яхти. В нишата на лукса се подрежда и покупката през миналата година за „скромната“ сума от 25 млн. евро на „Криция“ - една от най-известните италиански модни къщи.

Иначе спокойно може да бъде направен извода, че доста преди „Интер“ и „Милан“ да заговорят на езика на мандарините, той никак не е чужд за „калчото“ – в началото на 2015 г. китайците от свързания със спорта държавен колос „Dalian Wanda“ купиха за 1 млрд. и 50 млн. евро фирмата за маркетингови проучвания “Infront”, която държи тв-правата на италианската серия А.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване