06/09/16 20:50
(http://www.klassa.bg/)

Лиляна Павлова: Провеждането на заседание на Междуправителствената комисия е от особена важност за развиването на търговско-икономическите отношения между България и Казахстан

 Провеждането на четвъртата сесия на Междуправителствената българо-казахстанска комисия за икономическо сътрудничество е от особена важност за по-нататъшното развитие както на търговско-икономическите отношения, така и на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на заседанието днес в Астана. Тя е съпредседател на комисията от българска страна, а от страна на Казахстан председател е министърът на здравеопазването и социалното развитие Тамара Дуйсенова.

 

Заседанието ще позволи на органите на властта на двете държави да работят успешно и накрая да можем да подпишем Споразумението от междуправителствената комисия. Готови сме да продължим съвместната си работа. Вече 25 години България и Казахстан си сътрудничат и имат приятелски отношения. От миналата трета сесия на Междуправителствената българо-казахстанска комисия за икономическо сътрудничество до днешната се проведоха важни срещи между двете държави, които укрепват отношенията, заяви министър Павлова.

Нашите две държави направиха редица крачки в рамките на двустранните отношения, допълни министърът. Лиляна Павлова изрази надежда на следващото заседание, което е след 2 години, да се отбележи задълбочаване и разширяване на стокооборота между България и Казахстан. Споразумението, което ще бъде подписано в края на четвъртата сесия на Междуправителствената българо-казахстанска комисия, ще ни позволи да работим още по-активно, каза още министърът.

Като приоритетни сфери за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество Павлова очерта селското стопанство, информационните технологии, строителството, енергетиката, туризма и инвестиционните проекти.

Преди началото на заседанието тя проведе двустранна работна среща с министър Тамара Дуйсенова, по време на която коментираха подкрепата за професионалното образование като фактор за растеж на икономиката.

Министър Дуйсенова сподели, че в Казахстан е създадена специална програма със средства от добива на нефтени продукти, която финансира строителство на транзитни пътища. Тя допълни, че разширяването на транспортната мрежа допринася за развиване на вътрешната промишленост, а строителството осигурява висока степен на заетост на населението.

Министър Павлова обсъди възможностите за разширяване на сътрудничеството между България и Казахстан и с първия заместник-министър на страната Бакиджан Сагинтаев. Като области от взаимен интерес по време на срещата им се очертаха строителството и енергетиката.

По време на визитата си в Астана регионалният министър се срещна със заместник-председателя на Националния холдинг „Байтерек“ Лязза Ибрагимова, на която беше поставен въпросът за реализацията на съвместни проекти. Те обсъдиха изпълнението на проекти за строителство на пътища, ж.п. пътища, летища и модернизация на градски транспорт. Компанията разработва проектната документация за тези проекти, като се предвижда те да се реализират на принципа на публично-частното партньорство.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване