06/14/16 07:02
(http://www.klassa.bg/)

200 чиновници на обучение зад граница за председателството на ЕС

 Над 200 експерти от държавната администрация, натоварени с подготовката на българското председателство на ЕС, ще заминат на обучение зад граница. Зелена светлина за това вече е дадена от правителството с одобрени допълнителни средства на обща стойност 424 000 лв. Чиновниците ще почерпят опит с работни посещения и стажове в други държави членки, за да може през втората половина на 2018 г., когато България поеме председателството, да са с необходимите професионални умения и компетентности. Програмата за подготовката им предвижда визитите да се проведат през тази година, като ще включват и посещения в ключовите институции на ЕС. Обученията ще бъдат както в рамките на седмица или две, така и за цял месец. Свои чиновници ще изпрати всяко министерство, както и някои от държавните агенции.

„Българските експерти ще разширят опита и познанията си, като работят заедно с колеги от европейските институции и държавите членки, които провеждат ротационно председателство през тази година или предстои да го поемат“, уточняват от екипа на вицепремиера Меглена Кунева, която движи подготовката ни. Така например сред избраните страни са Холандия, която сега оглавява Съвета на ЕС за 12-и път, както и Словакия, която приема председателството от 1 юли тази година.

Отделените близо половин милион лева за подготовката на експертите са извън крупната сума от около 6,2 млн. лв. по оперативна програма „Добро управление“, които бяха заложени за обучение още в плана за председателството ни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване