06/19/16 10:08
(http://www.klassa.bg/)

Британският референдум, в който всъщност не става въпрос за Европа

 Когато обеща референдум з членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС), министър-председателят Дейвид Камерън със сигурност не си е представял трудната кампания за „оставане“, през която преминава в момента. Това, което беше планирано като обещание, в ретроспекция изглежда като безразсъден залог. Последиците ще бъдат усещани дълго след преброяването на бюлетините, коментира BloombergView.

10 дни преди вота кампанията за "напускане" на ЕС затваря разликата и дори повежда в някои допитвания. Букмейърите скъсяват позициите си по т.нар. Brexit. Във вторник централната банка на Англия стартира серия от специални парични мерки с надеждата да запази пазарите спокойни преди вота.

Колкото и да се опитваме, близките резултати от социологическите проучвания не могат да се отдадат само на двете кампании. Както и при американската подкрепа за Тръмп, под повърхността се случват много повече неща.

Не става въпрос и просто за един проблем – Европа, точно както обичта на американците към Тръмп не се дължи само на имиграцията. Грешката на Камерън не беше, че подцени британския скептицизъм към Европа, а не успя да разпознае по-дълбоките разделения в британското общество.

Социологическата агенция YouGov проучи обществените нагласи към Европа, анкетирайки над 16 хил. възрастни в края на февруари в момент, в който кампанията за „оставане“ водеше с 5 пункта в основните проучвания. Най-общо казано тези, които предпочитат Великобритания да остане в ЕС, са фокусирани в градски райони с висок растеж и висока заетост, докато избирателите в по-бедни части от страната предпочитат напускане на ЕС. Възрастта също има голямо значение: гласоподавателите под 30 години предпочитат оставане в ЕС с разлика от 73% на 27%.

Нивото на образование също е от значение. 70% от завършилите университет предпочитат да останат част от Европа, както и 62% от служителите на професионално или мениджърско ниво.

Гласоподавателите са разделени и от гледна точка на социалната класа по дефиницията на британската система, която разглежда заетостта и нивото на умения. Колкото по-висока е социалната класа (АВ е най-високата, а DE – най-ниската), толкова по-голямо е желанието за оставане в ЕС.

Както тези "за", така и тези "срещу" оставане в ЕС казват в анкетите в съотношение 6 към 1, че икономиката има фундаментални проблеми. Както отбелязва председателят на YouGov Питър Келнър, съществената разлика е, че има разминавания в позициите по причините. Гласоподавателите за „оставане“ обвиняват за проблемите банките, консерваторското правителство и нарастващото неравенство. Поддържниците на Brexit обаче избират други причини: европейските регулации, ниско заплатените имигранти работници и предишното лейбъристко правителство.

Референдумът всъщност не е за членството в ЕС. Става въпрос за икономии и неравенство, за възможности и несигурност. Европа е в битка за собственото си самоопределение, водена сред големите демокрации. Именно това е емоцията, която заплашва Камерън и кампанията в подкрепа на оставане.

 

Има паралели между британския референдум и американските избори за президент, които са шокиращи, пише още изданието. Както кампанията на Тръмп, така и британската за напускане на ЕС говорят за дълбоките страхове от промяната и несигурността, както и от загубата. И двете посочват външни изкупителни жертви и приемат, че контролът върху имиграцията ще подобри благосъстоянието.

Във Великобритания, както и в САЩ обаче тази теория се разпада при по-сериозно вглеждане. Проучване от миналата седмица на мозъчния тръст Breugel сочи, че нетната имиграция е добавила по-малко от половин процент към британското население между 2008 и 2014 г. Повечето чужденци, пристигащи във Великобритания, са на възраст между 20 и 30 години, като 76% от тях намират работа, въпреки че безработицата в страната е най-ниска от четири десетилетия.

Това, което прави прогнозираният вот за „напускане“ толкова драматичен, е че почти всяка официална институция -  национална или международна, иска другата опция. Британските политически партии (с изключение на антиимигрантската UKIP на Найджъл Фарадж) и синдикатите в страната (които се противопоставят на оставането на Великобритания в Европа на референдума през 1975 г.) подкрепят продължаване напред като част от ЕС. Големи и малки бизнеси и научни и технологични общности искат да останат в Европа. Бивши главнокомандващи на НАТО, американският президент и други световни лидери също призовават британците да останат в съюза.

Икономическите аргументи толкова поразително подкепят „оставане“, че кампанията за Brexitсе отказа да влияе на тази теза. ОИСР, МВФ, финансовото министерство и други органи представиха проучвания, според които излизането ще доведе до икономически шок. Вследствие на това паундът се срина, брокерите на недвижими имоти отчитат спад на продажбите, а бизнесите отлагат решенията си за инвестиции.

Предвид факта, че последните парламентарни избори през миналия юни бяха спечелени от консерваторите почти изцяло заради доводите, че са по-добри в управлението на икономиката, това би трябвало да се окаже решаващо и този пътА може би точно това ще се случи на 23 юни – най-малкото според букмейърите, но фактът, че проучванията в момента показват подобна двойственост говори за по-дълбоките линии на разцепление от идентифицираните отYouGov.

 

Но ако оставим резултатите от референдума настрана, от голямо значение е, че проучванията показват толкова разделена Великобритания, че е въпрос на време да се окаже, че и обичта към Тръмп е по-голяма от очакванията. Който и да спечели, пукнатините са реални и именно този „махмурлук“ трябва да бъде решен на следващата сутрин.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване