06/22/16 05:10
(http://www.klassa.bg/)

Какво предупредиха Сорос и икономистите за Brexit

 В случай на Brexit може да се очакват всеобхватни последици. Независимо от коя страна на барикадата стоят експертите, те са на мнение, че ще има покачване на безработицата, ако Великобритания напусне ЕС, пише Guardian.

"Тъй като смятаме, че Brexit ще доведе до спад в икономическата дейност, ние очакваме и че ще има загуба на работни места", казва Катрин Бернард от University of Cambridge. Според нея около 550 000 работни места ще бъдат загубени до 2020 г. Стийв Култър от London School of Economics е на същото мнение: "Brexit ще доведе до спад в растежа, заетостта и инвестициите при почти всички сценарии."

Икономически рискове

Това е промяна, която вече се забелязва в някои сектори, тъй като работодателите изчакват изхода от референдума. "Планираните нови попълнения за следващата година се движат по график, но, ако гласуваме за излизане от ЕС, те или ще бъдат отложени, или ще бъдат орязани. Несигурността забавя назначенията, а една рецесия би ги убила", твърди Майк Хил, изпълнителен директор на HECSU – организация, която подпомага заетостта сред младежите с университетско образование.

В случай на Brexit има няколко сценария. Според Антъни Робинсън от Конфедерацията на британската индустрия включването на Великобритания в Европейската икономическа зона идва с условия: "Това ще ни позволи да останем в единния пазар, но няма да имаме влияние върху правилата, все още ще трябва да плащаме финансовия си дял и да приемем свободното движение на хора. Трудно е да видим това като валидна опция предвид това, че аргументите за напускането са свързани с имиграцията, цената и суверенитета."

Експертите са идентифицирали няколко индустрии, които ще загубят от Brexit, включително финансовите услуги и автоиндустрията. За тези, които изнасят в ЕС, промените ще са малко по отношение на регулациите. Катрин Ман, която ръководи икономическия департамент на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, заявява: "Ако искат да търгуват в ЕС, те ще трябва да продължават да спазват стандартите за безопасност на съюза и законите за конкуренцията по същия начин като американските и китайските компании."

Забавяне на инвестициите

Според Антъни Робинсън чуждестранните инвестиции вероятно ще се забавят. "Мултинационалните компании инвестират тук поради няколко причини – езика, инфраструктурата, образованата работна сила и други. Но това да сме в ЕС и да можем да извършваме европейски бизнес от Великобритания е основна причина", смята Робинсън.

Мнението на Диего Зулуага от Institute of Economic Affairs обаче се различава. Той казва, че вероятността от икономическа катастрофа в резултат на променените търговски договорки е много малка. И допълва: "Великобритания ще се справи добре при всички положения в дългосрочен план, тъй като има много гъвкава и динамична икономика и голяма образована работна сила."

Предупреждението на Сорос

Инвеститорът милиардер Джордж Сорос заяви, че ако Великобритания гласува за излизане от ЕС в четвъртък, обезценяването на лирата ще бъде по-бързо и с по-тежки последствия от "Черната сряда" през 1992 г. и ще е сравнимо с това от 1967 г. През 1992 г. Сорос си спечели известност, след като неговият фонд Quantum осъществи значителни печалби, като заложи, че лирата е надценена спрямо германската марка. Тогавашният премиер Джон Мейджър бе принуден да извади страната от Европейския валутен механизъм, припомня Reuters.

В статия за Guardian Сорос заявява, че в случай на Brexit лирата ще загуби от 15 до 20 на сто от стойността си, като може да стигне равнище под 1.15 долара спрямо сегашното си равнище от 1.46 долара. Това ще има и незабавен съкрушителен ефект върху финансовите пазари, инвестициите, цените и работните места, предупреждава 85-годишният финансист, оценяван като 23-и по богатство в света в класацията на сп. Forbes.

Bank of England няма да понижи лихвения процент в случай на Brexit и ще останат малко средства за облекчаване на рецесия или на спад в цените на британските недвижими имоти, подчертава Сорос. Той посочи, че в момента Великобритания има "много голям" дефицит по текущата сметка, и подчерта, че обезценяването на лирата след евентуално напускане на ЕС "вероятно няма да доведе до ръст на производството, защото условията ще са прекалено несигурни за правене на нови инвестиции или наемане на работници".

"Brexit ще направи някои хора много богати - но повечето гласоподаватели ще станат значително по-бедни", подчерта Сорос по повод очакваната намеса на спекуланти и брокери.
Кампаниите в п

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване