06/23/16 05:28
(http://www.klassa.bg/)

Цацаров за ЗСВ: Време е политиката да отстъпи пред правото

 Време е политиката да даде крачка назад, а правото крачка напред. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в подкрепа на промените в Закона за съдебната власт, които бяха приети от правната комисия в НС с 12 гласа „за“, 2 „против“ и 3 „въздържал се“.

По време на заседанието им Цацаров обяви, че за него този законопроект заслужава да бъде подкрепен изцяло. „Той постигна непознат консенсус и диалог за пръв път от много време. Той не е плод на вижданията само на една сила и съдържа най-прагматичните идеи“, отбеляза обвинител номер 1 и добави, че няма възражения по глава „Прокуратура“. Според думите му неговата подкрепа не означава, че текстовете са идеални, но затова имало второ четене. „Като цяло идейно одобрявам проекта”, заключи той.

Най-големият критик на новите текстове се оказа Четин Казак. Според него първоначалната идея на проекта била осигуряване на независимост между вътрешните гилдии в съдебната система, но тя била насочена в друга посока, а именно към самоуправление на магистратите. „От децентрализация да идем на самоуправление е крайност и не виждам обяснение защо трябва да се стига до там“, заяви Казак, според който чрез предложените мерки се вземат отговорности и функции на ВСС и по този начин той ще бъде обезличен.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов контрира от своя страна, че било крайно време е да се направи решаваща стъпка в посока самоуправление. „Да, трябва да сме внимателни към всяка форма на независимост, но трябва да се развиват механизмите на самоуправление постепенно“, каза той. Председателят на ВАС Георги Колев обаче също сподели, че има възражения по отношение на заложеното в законопроекта самоуправление.

Филип Попов от БСП заяви на свой ред, че ще се въздържи да подкрепи законопроекта, защото от партията смятали, че има редица спорни текстове в него. „Ако след първо четене получим подкрепа от управляващото мнозинство по отношение на бележките, които ще направим, може да подкрепя проекта“, каза още той.

Лъчезар Никифоров от АБВ пък отбеляза, че формацията подкрепяла философията на проекта, но даде заявка, че със съпартийците му ще направят предложения за корекции между двете четения. От АБВ изразиха задоволството си широкия диалог, чрез който се изготвял законопроектът.

Според зам.-шефа на парламента от БДЦ Явор Хайтов промяната е нужна, за да падне мониторинга на ЕК, който твърде дълго бдял над съдебната ни система. „Толкова много време, че вече наблюдаващите се нуждаят от наблюдение“, пошегува се той.

Петър Славов също заяви, че РБ ще подкрепи текстовете, но между четенията ще направи предложения.

Както писа „Монитор“ вторият пакет от поправки в ЗСВ в допълнение на редакцията на конституцията в рамките на съдебната реформа предвиждат засилване на съдийското самоуправление, нови начини на атестация на магистратите, гарантиращи кариерното израстване на високо оценените. Разписано е и създаването на система за електронно правосъдие. Предложените от МС текстове дават също така нови правомощия на Инспектората към ВСС.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване