06/25/16 05:56
(http://www.klassa.bg/)

Как изглежда вратичката за излизане от ЕС - член 50 от Лисабонския договор

 Досега нито една страна членка не е напускала общността, а член 50 от Лисабонския договор, който указва как една държава може да излезе от блока, не дава много подробности. Той представя схематична правна рамка за двегодишен период на напускане, но мнозина се страхуват, че процесът може бързо да стане мъчителен, разстройвайки икономиката и отношенията в общността.

Член 50 от Лисабонския договор постановява, че Великобритания първо трябва да уведоми Европейския съвет – тоест правителствата на ЕС, за решението си да се оттегли от юридическите споразумения, които я обвързват като членка на Съюза. Камарата на общините (болшинството й представители са склонни Великобритания да остане в ЕС) може да поиска британският премиер да не го прави, но засега няма индикации, че това ще се случи.

След това Европейската комисия ще внесе предложение до лидерите на Съюза за процедурата и условията, при които ще се водят преговорите с британското правителство, те трябва да го одобрят. Ще се назначи преговарящ екип, най-вероятно от Еврокомисията, която ще преговаря от името на 27-те държави-членки, а самите преговори трябва да продължат най-много 2 години.

Независимо дали те доведат до подробно споразумение по условията на раздялата или не, след този срок правото на ЕС престава да важи за Великобритания, освен ако лидерите не решат да удължат срока на преговорите.

През цялото време на преговорите, европейските закони ще продължат да действат в Обединеното кралство. Британското правителство ще продължи да участва в заседанията и решенията на ЕС по всички текущи въпроси, с изключение на обсъжданията между другите 27-правителства за британското излизане от Съюза.

Евентуално споразумение за детайлите по напускането трябва да се гласуват с квалифицирано мнозинство от правителствата и да се одобрят от Европейския парламент. Освен това, може да се реши, че отделни раздели в споразумението ще трябва да бъдат ратифицирани от националните парламенти, включително от българския.

Необходимо е ЕС бързо да запълни празнина от 7 милиарда евро в годишния си бюджет от 145 милиарда евро, който в момента е разчетен до 2020 г., след като губи вноските на Великобритания и в същото време си спестява това, което страната получава от сметките на общността.

ЕС ще иска да изясни колкото се може по-скоро статута на физическите и юридическите лица, които в момента се ползват от правата си да търгуват, работят и живеят от двете страни на една бъдеща граница между Великобритания и ЕС.

Великобритания вероятно ще се откаже от шестмесечното си председателство на ЕС, което е планирано да започне през юли догодина. Нейното място може да бъде заето от Естония или евентуално Малта или Хърватия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване