06/25/16 05:49
(http://www.klassa.bg/)

Очакваме 15% повече англичани

 Тази година очакваме 15% ръст на английските туристи и нас, съобщи Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. По думите му подобно увеличението е постижимо, според данните от предварителните записвания за почивка у нас. Очаква се летовниците от Острова у нас през лятото у нас да достигна 220 хил. Този темп на увеличени се очаква да се запази и в следващите следващите години, заяви още Драганов. Според него през 2017 г. английските туристи у нас може да 240 хил.

Специалистът твърди, че Брекзит влияе положително на нискобюджетните дестинации, каквато е България. Причината е, че световните експерти ще прогнозират, че англичаните ще обеднеят, което се видя още в първия ден с падането на стойността на лирата. При такива положения по-евтините дестинации, като нашата са много по-изгодни, от престижните направления. Съвсем нормално е да очакваме през 2017, 2018, 2019 повече туристи, категоричен е Драганов. И допълни, че през годините сме виждали, че когато Англия е била силна и мощта, туристите са пътували по престижните дестинации, а когато е обеднявала е търсела Българя и ние сме имали увеличени на броя посетители.

Според него възможно е в краткосрочен аспект, в следващите няколко месеца, да има проблем с приходите. Той обясни, че по сключените договори и вече предплатени по тях услуги, ако дадените пари не са вложени някъде от днес нататък те са с 10% по-малко. При договорите за предстоящия сезон, ако нямат валутна клауза, която да гласи, че в случай на промяна на курса лира/евро над определен процент, то да се използва дадена фиксирана стойност, то бранша ще трябва да поеме загубите, посочи Драганов. И допълни, че подобни клаузи по-принцип има във всички търговски договори.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване