06/28/16 21:36
(http://www.klassa.bg/)

340 круизни кораба ще акостират на пристанище Русе

 Общо 340 круизни кораба се очаква да акустират в Русе през този туристически сезон по река Дунав. Това съобщи Иван Жеков, директор на Дирекция „Речен надзор-Русе” към агенция „Морска администрация” за БТА. Периодът на посещенията започва от април и продължава до началото на ноември. До момента край града вече са акостирали 111 плавателни съда и повече от 13 700 пътници. Традиционно най-много са туристите от САЩ и Германия - съответно 3 867 и 3 734. Следват англичаните - 1100, французите са 920, австралийците са 760, колкото и швейцарците, а канадците са 630.
Анализи от последните години показват, че половината от туристите са на възраст над 65 години, а около 80 % са тези на повече от 50 години. Само два процента са младите хора до 35-годишна възраст. По думите на Жеков всяка година броят на речните кораби по Дунава се увеличава с от пет до десет. Около 15 са компаниите, които оперират по поречието на реката. По-голямата част от тях са новосъздадени - след 2000 година, а едва три съществуват от първата четвърт на миналия век.
Корабите под български флаг са шест и са собственост на русенската компания „Дунав турс”.
Българските туристи са малко, обяснява още експерта. Той допълва, че те предпочитат късите едноседмични рейсове между Германия и Унгария или дестинациите по река Рейн и Мозел.
Друга по-малка част от пътуващите избират 12-14-дневните круизи до делтата на реката.
Той коментира, че круизният туризъм изисква много компетентни и квалифицирани кадри, които да издържат на темпото. По думите му между 40 и 60 души достига екипажът и персоналът на един речен круизен кораб.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване