06/30/16 08:19
(http://www.klassa.bg/)

НС одобри поне 50 хил. лв. банкова гаранция за търговците на горива

 Обезпечение в пари, държавни ценни книжа (ДЦК) или банкова гаранция за най-малко 50 бона ще трябва да предоставят в НАП търговците на горива. Ако оборотът им надхвърли 250 хил. лв., тогава гаранцията ще е по-висока и е в размер на 20% от приходите от търговията. Това предвиждат промени в Закона за данъка върху добавената стойност, които бяха приети на първо четене от Народното събрание.

Режимът ще се прилага по отношение на търговците с течни горива, които са рискови (най-рискови са вложителите в данъчните складове - 66,3 процента от броя им са идентифицирани като такива), както и лица, посредници в търговията с течни горива, се казва в мотивите за промените. По данни на НАП само за миналата година щетите за бюджета от ДДС измами при търговията с горива е 109 млн. лв., като в сравнение с 2013 г. тя е двойно по-голяма.

По-конкретно промените ще засегнат регистрираните търговци по ДДС, които отчитат годишен оборот от над 25 хил. лв. Гаранциите за компаниите, които не са достигнали тази сума, ще се определят на база прогнозни стойности за дохода за 12 месеца назад, но най-малко 50 бона.

Нарушителите ще бъдат наказвани с глоба или имуществена санкция в размер 25 на сто от дължимото обезпечение, но стойността ще е минимум 10 хил. лв., предвиждат още промените. До глоба ще се стига, ако компанията не внесе дължимото до седмица след края на предвидения по регламент срок.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване