07/12/16 06:33
(http://www.klassa.bg/)

Парламентът избира нов шеф на НОИ наесен

 Процедура за избор на нов управител и подуправител на Националния осигурителен институт започна Народното събрание.

До 20 юли ще се събират кандидатури. Право да предлагат такива имат парламентарните групи, както и отделни депутати. Неправителствени организации също могат да се включат в номинациите, но трябва да намерят народен представител, който да застане зад техния избраник.

Кандидатите за управител на НОИ трябва да имат висше образование и да представят концепция за развитие на осигурителния институт. След като бъдат внесени документите, социалната комисия на Народното събрание ще организира публично изслушване на всеки, съобщи председателят ѝ Хасан Адемов. Според правилата за избор на новия управител медиите също ще могат да зададат предварително своите въпроси, които да бъдат включени в публичното изслушване.

 

Мандатът на сегашния управител на осигурителния институт Бисер Петков изтече още през май 2013 г., но заради политическата нестабилност при кабинета на Пламен Орешарски така и не се стигна до процедура по избора на нов.

Петков е и най-вероятният следващ управител на НОИ, обявиха депутати от управляващите. Той се ползвал с подкрепата на ГЕРБ, но в същото време има добро име и сред опозицията, защото като експерт стоял равно отдалечено от партиите. Предимство за Петков било и че е много добре запознат с осигурителния пазар, тъй като, преди да поеме НОИ, бе зам.-председател на Комисията за финансов надзор с ресор осигурителни дружества.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване