07/26/16 06:19
(http://www.klassa.bg/)

Безсънието разрушава мозъка

 Хроничното безсъние води до усещане за хронична умора, рязка промяна в настроението и временно понижаване на когнитивните способности, а в някои случаи последствията са депресия и тревожност. Освен това липсата на сън нарушава нормалната работа на бялото вещество в човешкия мозък, твърдят китайски учени. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в специализираното списание Radiology.

Невробиолози от провинция Гуандун са проследили връзката между разпределението на бялото вещество при хората, страдащи от безсъние, и тежестта на разстройството. За целта учените са провели изследване, в която са участвали 23 пациенти, страдащи от т.нар първично безсъние и 30 здрави хора. Всеки от участниците е преминал през сканиране на мозъка с дифузионна сензорна визуализация. Резултатите са показали, че при пациентите с безсъние значително е била намалена целостта на бялото вещество в дясното полукълбо на мозъка и таламуса, свързан със съня и вниманието. Тези отклонение също така са се оказали свързани с продължителността на безсънието и степента на депресията. Основната причина за нарушаването на целостта на бялото вещество може да бъде загуба на миелин – защитната обвивка на нервните влакна, установило е още изследването.

Според статистиката най-поспаливата нация в Европа са холандците, които спят средно на ден по 7 часа и 24 минути. Следват ги финландците, които прекарват в леглото само минута по-малко, обикновено те си лягат малко след полунощ (00,03 ч.) и стават в 7,44 ч. Сред другите европейци, които си падат по дългия сън, са белгийците (7 часа и 18 минути), шведите (7 часа и 15 минути), датчаните и французите (7 часа и 14 минути).

Най-много време за сън в света обаче отделят в Нова Зеландия - цели 7 часа и 27 минути,

австралийците също не им отстъпват със своите 7 ч. и 20 м. Най-работливата нация, за която времето е пари, са японците, които спят средно по 5 часа и 52 минути.

В понеделник най-рано стават жителите на Южна Африка - в 6,09 ч. Събота пък е любимият ден за спане на 90% от хората по света. Рекордьори по късно събуждане в събота са португалците, които се „излюпват“ около 9,51 ч. Съботната сутрин се проспива и от гърците и испанците, които стават съответно в 9,39 и 9,38 ч.

Словаците споделят, че имат най-добро качество на съня, след тях са китайците, унгарците, чехите и поляците. „Нощните птици“ са руснаците, гърците и жителите на Обединените арабски емирства, които не си лягат по-рано от час след полунощ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване