07/26/16 06:05
(http://www.klassa.bg/)

За 22 месеца изплащаме потребителския кредит

 За срок от 22 месеца или почти 2 години българите изплащат потребителския си кредит. Заем, изтеглен за целево финансиране, пък го връщаме за 16 месеца. Това съобщи Цветан Петринин, главен изпълнителен директор на TBI Bank.

Според него домакинствата са склонни да взимат все по-големи суми от банките. „При ръст от 3% на БВП през първото тримесечие на годината и очаквания за повишаване на потреблението на домакинствата сме оптимисти и за увеличаване на кредитирането. Хората вече не отлагат големите разходи, а напротив – купуват жилища, ремонтират и подменят обзавеждане“, допълни директорът.

Данните показват, че средният размер на потребителския кредит нараства с 21% през последните 3 години и към средата на годината достига 1576,19 лв. При финансирането на стоки на изплащане спрямо 2013 г. повишението е с 6% до 785,83 лв.

Най-активни в търсенето на потребителски заеми са хората между 33 и 60-годишна възраст.

През тази и през миналата година най-купуваните стоки на изплащане са били телевизорите и мобилните телефони, докато през 2013 г. на най-голям интерес са се радвали телевизорите и преносимите компютри.

Експертите обясниха още, че близо 70% от депозантите са хора с висше образование, а около 20% от клиентите, които успяват да заделят средства, са със средно образование. Запазва се и тенденцията възрастните хора над 60 години да държат най-много депозити.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване