07/26/16 07:59
(http://www.klassa.bg/)

Защо в България езикът на омразата остава ненаказан?

 Ромите са основен прицел на расизъм и ненавист в 92% от случаите на тревожно растящата нетолерантност към "различните" в България. Николай Цеков потърси мнения на правозащитници и ромски лидери за причините.

Защо не върви ромската интеграция

Бенджамин Абтан свързва неблагополучията на ромската интеграция в България в разпръскването на средствата от Европейския съюз в твърде общи проекти, докато локалните проблеми на интеграцията по населени места и общини са останали извън приоритетите. Деян Колев припомня факта, че въпреки трудната битка със сегрегацията в училищната система, само за десет години делът на ромите със средно образование е нараснал от 6 на 9 %, а делът на висшистите сред тях се е увеличил двойно, макар и понастоящем той да е под 1 %.

Наблюдава се и устойчиво намаление на ранно отпадащите от образователната система ромски деца. „Наскоро в Кнежа направихме изложба на дипломи на ромски младежи, завършили висше образование. Аз, а и жителите на малкия град, бяхме приятно изненадани колко много техни ромски съграждани вече са успели да станат висшисти. Направихме и изложба, посветена на трикратния световен шампион по бокс Серафим Тодоров, който е от ромски произход. На нея под мотото „За честта на България“ показахме всички негови постижения и отличия. На 2 октомври по инициатива на европейскит антирасистки организации в България ще се състои поредният ромски прайд, посветен на проблемите и перспективите пред интеграцията на най-голямото малцинство в Европейския съюз“, информира шефът на „Амалипе“ Деян Колев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване