07/26/16 06:10
(http://www.klassa.bg/)

Пием само 5% вносно вино

 

Половината от производството ни отива за износ

Само една от 20 бутилки вино изпити у нас е вносна или под 5% от общото количество. Това съобщи за „Монитор” директорът на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ).

По думите му в България консумацията на българско вино е 110-115 млн. л, а оставащите количества от импорт на нашия пазар са до 5 млн. л. Според него в страната се внасят и по-големи обеми вино, основно от Испания, то е след като се бутилира отива за реекспорт основно в страни извън Евросъюза.

„Вносът на вино за консумация у нас е

 

основно от Нова Зеландия, ЮАР, Чили и Аржентина

 

Има по-малки количества от Франция и Италия”, пояснява Коев.

Радослав Радев, председател на Лозаро-винарската камара (ЛВК), смята, че вносните вина присъстват доста силно в продажбите в ресторантите, както и в супермаркетите. Според него техният дял като обем е около една десета, а като стойност - към 15%.

Стимулирани от конкуренцията и от невисоката консумация на вино у нас българските изби изнасят около половината от производството си, възлизащо на 180 млн. л Най-големият пазар все още е Русия. През миналата година там са били внесени 5,45 млн. л от България, което е с 2,5 пъти по-малко, отколкото през 2014 г. Лидер по импорт в РФ е Испания с 32, 855 млн. л, пише rbc.ru.

Шефът на ИАЛВ Красимир Коев смята, че основна причина за спада на износа ни към Русия е обезценяването на рублата, което кара хората да търсят най-евтиното.

„Сега там

 

на мода местното е производство

 

от районите на Кубан, Краснодар, Крим. От друга страна, стремежът ни е да не изнасяме в Русия вече само евтини вина, а повече от средния и по-високия клас. Те наскоро бяха представени на форум в Сочи и руските търговци проявиха голям интерес. Сключени са и първите договори за доставки”, поясни той. По думите му България не продава и в момента виното си евтино в Русия. „Испания го внася по 0,30 евро литъра, нашите вина се продават от 1,10 до 4 евро за бутилка от 0,750 л, което е много добра цена. Отделни малки партиди и по 8 или 10 евро”, допълва Коев.

Според председателя на ЛВК Радослав Радев износът на вино за Русия пада от всички държави от ЕС. „Все още сме в десетката на най-големите вносители, но въпросът е, че се появиха много местни производители , които се ползват с протекции и не плащат вина. Не бива да забравяме, че се стимулира продажбата в Русия на вината от Крим. Същото важи и за Абхазия”, пояснява браншовикът. За това по думите му България търси алтернативни пазари като САЩ, Китай и други страни от Евросъюза, където се търсят по-качествени вина.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване