07/26/16 07:33
(http://www.klassa.bg/)

Сириецът, взривил се в Ансбах, е имал хуманитарен статут в България

 Сириецът Мохамед Д., взривил се в Ансбах, е имал хуманитарен статут в България. Мъжът е пребивавал у нас от края на 2013 до средата на 2014 г., съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

Сириецът е получил убежище у нас през декември 2013 г, а през септември 2014 г. в страната е получено запитване от германските власти дали може да бъде върнат в България. Българските власти са отвърнали, че това не може да стане по Дъблинския регламент, тъй като 27-годишният сириец има хуманитарен статут у нас, и може да бъде върнат само по силата на двустранна реадмисионна спогодба.

По време на пребиваването си в България, той е живял в София и не е бил регистриран за престъпления, уточниха от МВР.

Сирийският бежанец се взриви пред музикален фестивал тази нощ, ранявайки 12 души. Неговият дом вече е бил претърсен. В него е бил намерен мобилен телефон, в който има заснето видео, в което атентаторът обявява своята лоялност към ДАЕШ.

По рано днес главният секретар на МВР Георги Костов обясни процедурата:

Когато задържим незаконно проникнали в страната, най-напред тези незаконно проникнали търпят наказателно преследване за това, че са нарушили националното ни законодателство, след това се брифират от колегите от ДАНС и ако имат право на хуманитарен статут, такава процедура започва от Държавна агенция по бежанците. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване