07/26/16 06:11
(http://www.klassa.bg/)

Юнкер: Няма краен срок за начало на преговорите за Брекзит

 Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви днес в интервю, че няма краен срок за Великобритания да започне преговорите за излизане от ЕС, предаде Ройтерс. Новият британски премиер Тереза Мей каза на Юнкер по-рано този месец, че Обединеното кралство се надява на положителни преговори с ЕС след референдума от 23 юни за напускане на блока, но че Лондон се нуждае от време, за да подготви преговорите.

Юнкер посочи пред телевизия "Франс 2", че няма краен срок, защото член 50 от Лисабонския договор, където е уредена процедурата за напускане на съюза, може да бъде задействан единствено от Великобритания.

"Бих предпочел Обединеното кралство да ни връчи молбата си за оставка, ако мога така да се изразя, колкото може по-скоро, защото си мислех, че британците, особено тези, които искаха да напуснат ЕС, ще са се подготвили за такава възможност", заяви Юнкер.

Той добави, че случаят не е такъв и че на британското правителство ще му трябват няколко месеца, за да прецизира позицията си.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване