08/27/16 07:16
(http://www.klassa.bg/)

Бърз съд за корумпираните чиновници

 

Спецсъдът поема делата срещу депутати, министри и магистрати

По-бърз съдебен процес и качествено правораздаване при корупционни престъпления по високите етажи на властта, както и незабавно изпълнение на присъдите. Това са част от промените, залегнали в промените в НПК, изготвени от Министерството на правосъдието. Текстовете са публикувани за обществено обсъждане на интернет страницата на ведомството.

Делата за подкуп и длъжностни престъпления

срещу депутати, министри и магистрати ще се гледат не както досега от Софийски градски съд, а от Специализирания наказателен, който в момента съди само участници в организирани престъпни групи. Спецсъдът ще се произнася и по такива обвинения срещу зам.-министри, председатели на агенции и комисии, директори на изпълнителните агенци, членове на УС на НАП и шефовете на данъчните дирекции, шефа на агенция "Митници" и шефове на митници, митнически бюра и пунктове, областни управители и заместниците им, членовете на ВСС и на Инспектората на ВСС. Извън посочените престъпления делата срещу тези лица ще се разглеждат от общите съдилища, включително СГС за лица с имунитет и министри. Въвежда се разпоредително заседание на съда на първа инстанция, в което ще се решава окончателно дали има допуснати процесуални нарушения в досъдебното производство. След влизането в сила на акта на съда от разпоредителното заседание и насрочването на делото за разглеждане по същество то повече

няма да може да бъде връщано за допълнително разследване

Промените предвиждат да се премахне т.нар. незабавно производство, тъй като съдебната практика е показала, че се използва изключително рядко. Вместо това се въвежда единен ускорен ред за разследване в досъдебната фаза – бързо производство, като той ще се прилага и по преценка на прокурора за още по-широк кръг престъпления, предвиждащи затвор до 3 г., когато няма смърт или причинена тежка телесна повреда. Срокът за разследване е 14 дни. При бързото производство не се предвижда разпоредително заседание, но е запазена възможността делото да бъде върнато на прокурора, ако съдът прецени, че има съществено нарушение, което би нарушило правата на обвиняемия. Промените

разширяват и кръга на лицата, които могат да искат ускоряване на процеса

освен обвиняемия и неговия защитник, това могат да бъдат вече и пострадалият, и ощетеното юридическо лице. Въвежда се дистанционен разпит на вещо лице – по телефон или видеоконференция, за ускоряването на делата в съдебната фаза. Съдът ще е длъжен да обяви при произнасяне на присъдата кога ще са готови с мотивите. Новите текстове в НПК забраняват прокурора да посочва извършител в акта за образуване на досъдебно производство, както и да пише „неизвестен извършител“. Извършителят ще става ясен с привличането на дадено лице като обвиняем. Промените изключват паралелните наказателни производства – в България и в друга държава от ЕС. ВКС също ще е длъжен да изпраща незабавно препис от решението си на прокурора за изпълнение при ефективно лишаване от свобода. Така се свеждат до минимум възможностите за укриване на осъдените на затвор лица.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване