08/28/16 06:35
(http://www.klassa.bg/)

Тайните на луксозното пътешествие до Куба

 Hotel Inglaterra е едно от най-добрите места, в които да отседнете в Хавана, от откриването му през 1875 г. насам. Неговата колониална архитектура и светещата неонова табела пасва перфектно на близката сграда на Gran Teatro, а сред гостите се нареждат известни имена като кубинския национален герой Хосе Марти.

Има само една уловка: Имотът е заседнал във времето, точно както и останалата част от Куба. Ще трябва да платите 312 долара на вечер за нещо, което изглежда като Holiday Inn, но с теракота по подовете, пише Bloomberg.

През шестте месеца откакто независимите пътувания от САЩ са официално в белия списък, туроператорите въведоха маршрути до там, а големите авиокомпании (като American и Jet Blue) насрочиха датите за първите си полети до Хавана. До края на годината Inglaterra ще бъде преименувана, като част от Luxury Collection на Starwood, превръщайки се във втория хотел на компанията в страната, след като Four Points на Sheraton отвори врати там по-рано тази година.

Но когато става дума за хотели в Куба, почти винаги има уловка, точно както при Inglaterra, а този проблем едва ли скоро ще остане в миналото.

Просто попитайте Лео Гитис, собственик на един от най-луксозните хотели в Коста Рика, Nayara Springs. Когато се насочва към отварянето на хотел в Хавана, той взема първия полет към страната.

„Получих изключително топло посрещане“, коментира той по повод срещата си с министъра на туризма и високопоставени представители на властите. „Но дори и след червения килим, трябваше да взема решението да отложа плановете си“, допълва Гитис, позовавайки се на големите инфраструктурни ограничения.

Това не означава непременно, че трябва да се задоволите с посредствено място за почивка. Вместо множеството предизвикателства на острова, удобни и хубави варианти все пак има, ако знаете къде да ги потърсите. И ако изиграете картите си правилно, ще имате петзвезднопътуване до Куба.

Снимка: архив Ройтерс

Не ходете сами

Само защото можете да си купите самолетен билет и да отлетите за Хавана с някой важен за вас не означава, че това е най-доброто място за спонтанни пътешествия.

"Много от по-големите реномирани хотели в Хавана правят резервации само за големи групи от 40 до 60 души“, коментира Мелиса Бигс Брадли, основател и главен изпълнителен директор на туристическата фирма Indagare. Според нея причината е, че е предпочитат да продават цели групи от стаи, вместо да се занимават с единични резервации, което води до малко възможности за по-свободни независими пътувания.

Има и други ползи от включването в групи, освен от това да имате организатор, който да ви помогне с цялата документация. Брадли предупреждава пътуващите, че резервациите, направени в много от сайтовете на хотелите, могат да отпаднат или да бъдат отменени от туристическите власти без предупреждение. Плюс това снимките могат да бъдат подвеждащи. Перфектният хотел може да се окаже без вода или с чести прекъсвания на електрозахранването.

Ако сте твърдо решени да отидете без група, резервирайте чрез Cuba Travel Network, която гарантира, че всички резервации на стаи са в предварително запазени групи. Но планирайте запазването на места поне три месеца по-рано.

 

Обмислете възможността за круиз

Пътуването до Куба е свързано с несравними логистични предизвикателства. Всички служители трябва да са наети през управлявана от правителството агенция, която таксува хотелиерите по 700 долара на месец на работник, но запазва по-голямата част от сумата за себе си. Бонусите за служителите, които предлагат добро обслужване, са изрично забранени, което означава, че има малко стимули за предлагането на петзвездни услуги. По-лошото е, че доставките на острова са ограничени по отношение на качеството, а собствениците на фирми не могат да внасят това, което не могат да си набавят на място.

Има само едно сигурно изключение от всички тези правила: круизите.

Лидерът в момента е Fanthom, круизна линия на Carnival, с едноседмични маршрути. Корабът Adonia побира 704 души и е чисто ново, с прозорци и балкони от пода до тавана.

От януари 2017 г. ще има още по-съблазнителна възможност за търсещите луксозни преживявания – круизи с яхти на Ponant. Маршурите все още са в процес на финализиране, каютите са малки, но лъскави, с морски декор.

Снимка: архив Ройтерс

Проверете Airbnb

Хотелите по целия свят се страхуват от конкуренцията на Airbnb, но в Куба споделянето на домове е на първо място.

"Кубинците отварят вратите на всички видове туристи от целия свят от повече от 20 години", коментира говорителят на Airbnb в страната. По думите му компанията учи повече от кубинските домакини, отколкото самите домакини се учат от експертите на компанията.

Стаите в частни домове, при това хубавите, могат да струват по около 44 долара и предлагат възможност за връзка с местните. А благодарение на прозрачната система за резервации и гаранции за добри предложения, много от въпросителните, свързани с хотелите, просто ги няма. Това е една от най-добрите опции за пътуващите сами, както в Хавана, така и на други места.

Снимка: архив Ройтерс

Изчакайте

Прекалено многото посетители могат да се окажат проблем. Дори и преди Обама да одобри независимите пътувания през март, страната вече имаше рекорден брой туристи през първото тримесечие на годината. Според статия в New York Times част от посетителите са спали на задните седалки на таксита заради липсата на по-добри възможности. Така че да изчакате Куба да нанесе последните щрихи на част от планираните 50 хил. хотелски стаи, може да не е чак толкова лоша идея.

С времето и инфраструктурата ще се подобри. Например с наличието на безжичен интернет.  

 

 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване